Mohu připojit k výbojce kompenzační kondenzátor který je na 400V?
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: jiří byrtus 15.04.2012, 08:59
Ale přeci, už jen teoreticky (Re:Smeki), připojení toho rozběhového kondenzátoru by tedy nevadilo?
Není to rozběhový kondenzátor (ten se používá u 1f motoru), ale kompenzační.
Když překompenzujet e, dostanete se z bláta do louže a pokud to přeženete na víc spotřebičích, máte na krku distributora.
Samozřejmě, čím bude účiník bližší jedné, tím bude činný výkon vyšší. Vzhledem k tomu, že elektroměr měří obvykle pouze činný výkon, zhoršený účiník vám kasičku nevyluxuje.
IM:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 15.04.2012, 11:16
Když překompenzujet e, dostanete se z bláta do louže a pokud to přeženete na víc spotřebičích, máte na krku distributora.
Například výrobci kondenzátorů uvádějí tabulky kondenzátorů pro kompenzaci traf naprázdno paušálně k výkonu transformátoru a předimenzované .
Takže pokud to někdo akceptuje, má na sankce za nevyžádanou dodávku jal. energie zaděláno (netýká se MO).
jiří byrtus:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 15.04.2012, 11:16
Není to rozběhový kondenzátor (ten se používá u 1f motoru), ale kompenzační.
Samozřejmě, čím bude účiník bližší jedné, tím bude činný výkon vyšší. Vzhledem k tomu, že elektroměr měří obvykle pouze činný výkon, zhoršený účiník vám kasičku nevyluxuje.
Kondenzátor který mám k dispozici (a který jsem chtěl použít na KOMPENZACI) je, nepletu-li se, rozběhový - 20uF 400V. Tímto se vlastně dostáváme zpět k původní otázce - jestli se tento dá použít ke kompenzaci (kdyby nakonec použita byla) uvedeného svítidla. Jestli je "kondík" jako "kondík", nebo je třeba hledat C na 230V. Právě napětí 400V mne zmátlo (na C je uvedeno 400 až 500V) :D
Petr Doležal:
Citace: jiří byrtus 15.04.2012, 13:19
. . . Právě napětí 400V mne zmátlo (na C je uvedeno 400 až 500V) . . .
Berte to tak, že to je napětí, které musí vydržet dielektrikum, t.j. nemělo by se probít. Měl byste alespoň napěťovou rezervu.
Rozmahel Vladimír:
Citace: Milan Illek 15.04.2012, 11:52
Například výrobci kondenzátorů uvádějí tabulky kondenzátorů pro kompenzaci traf naprázdno paušálně k výkonu transformátoru a předimenzované .
Takže pokud to někdo akceptuje, má na sankce za nevyžádanou dodávku jal. energie zaděláno (netýká se MO).
Pokud je měření na sekundáru, tak se kondík dává před toto měření, tam není problém. U měření na primáru to bude horší.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana