Jak hodnotit LED osvětlení?
Khun Václav:
Citace: Radek Červený 07.04.2012, 10:19
Nepřísluší mi vymýšlet obchodní název pro LED zdroj s paticí E.., napsal jsem to pro to, abychom si všichni uvědomili, jak se necháváme strhnout bandou obchodníků neschopných nabídnout kvalitní produkt k používání nevídané prasečiny.
Osobně vám rozumím a chápu váš názor a snahu, ovšem název "LED žárovka" k nám pravděpodobně přišel už ze zahraničí s originálním názvem "LED bulb". A to je první krok k tomu aby to lidé nazývali českým překladem LED žárovka. Nijak jim to nezazlívám.
Když je telefon na telefonování, a žárovka na svícení, proč se pak žárovka jmenuje právě žárovka, a ne třeba "svítivka"? :D když její původní záměr byl na svícení, nikoliv hřejivý efekt....
Filip Výmola:
Citace: Martin Sluka 07.04.2012, 11:39
Přímo na LED bývá čočka, která upravuje vyzařovací úhel.. Jinak se osvětlovací elementy kombinují s rozptylnou optikou, viz bytové LED osvětlení, jenž jsem uváděl.
Otázka je, jestli tato rozptylovací čočka je i v těch "žárovkách." Nechci doma měnit celé světla.
Zdenek Hejčl:
Žárovka vydává tepelné záření - žár a světlo je jen doprovodný efekt. Který byl obchodníky skvěle využit. :D
SMILEK:
Citace: Petr M 05.04.2012, 12:42
Tepelná koule je ve srovnání s jinými zdroji světla skoro dokonalá.
- Nevadí jí přepětí
...
- Dá se snadno regulovat např. vynacháním půlperiod - tepelná setrvčnost to jistí
...
- Láty prověřený design
Rozumím snaze obhájit pozici klasické žárovky (zvláště, když nám ji nyní násilím a možná trochu předčasně berou), ale opravdu je nutné se v odborné diskusi uchylovat k výše uvedeným tvrzením? ;)
Poslední argument je typický obchodní žvást.
Prostřední tvrzení vám nebudou věřit ani děti z elektrotechnic kého kroužku. Tepelná setrvačnost to vůbec nejistí. Zkoušel jste si někdy delší pobyt pod žárovkou s předřazenou diodou? Nebo používáte žárovky jen k topení?
To první tvrzení nechci komentovat vůbec.
A co se týká té dokonalosti, má to celé jen jednu drobnou chybu, kvůli níž se hledají jiné zdroje světla - je to značně energeticky neefektivní. :)
Jan Alin:
Citace: Pavel Smílek 07.04.2012, 14:01
Prostřední tvrzení vám nebudou věřit ani děti z elektrotechnic kého kroužku. Tepelná setrvačnost to vůbec nejistí. Zkoušel jste si někdy delší pobyt pod žárovkou s předřazenou diodou?
V případě dlouhého vlákna žárovky je to pěkný efekt plamene svíčky, ve škole jsem si takovou lampičku udělal a po doplnění děrovaného stínítka to bylo na pohled docela pěkné. :)
Citace: Pavel Smílek 07.04.2012, 14:01
A co se týká té dokonalosti, má to celé jen jednu drobnou chybu, kvůli níž se hledají jiné zdroje světla - je to značně energeticky neefektivní. :)
Energetická účinnost co se týká světla je opravdu nízká. Zapomíná se však na to, že vznikající teplo je v domácnostech normálně využito ke svému účelu a tak nepřijde vniveč. Ono to s tou ekonomikou bude trochu složitější.
Jako místní přisvícení nebo světlo na kolo je ovšem LED perfektní a žádná žárovka se jim nemůže vyrovnat. Škoda jen že se úředníci snaží zákazem žárovek pokřivit přirozený vývoj.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana