Jaký typ ohřevu vody zvolit na chatu?

<< < (2/5) > >>

David Hruda:
Pro tyto účely doporučuji bojler 20, max 30 litrů. Pokud voda stojí týden dva v ohřívači, není od věci ji před ohřátím vypustit, a nechat vytéct 80-100l je už trochu luxus, 20 l zas tolik nebolí, a 20l se ohřeje za 1,5-2hod...
Já sám používám na chalupě DZD TO 20, a za 2 hod ohřátá voda stačí v pohodě pro 2-3 lidi na sprchu.

Jozef BABJAK:
Pozor na katalógové údaje o dobe ohrevu! Treba čítať aj to čo je malými písmenami. Väčšina výrobcov udáva dobu ohrevu pri teplote vstupnej vody cca 14 stupňov Celzia na konečnú teplotu zodpovedajúcu minimálnemu alebo "ekologickému" nastaveniu termostatu. Seriózny výrobca to aspoň uvedie, menej seriózny ani to nie; potom nezostáva iné než kalometrická rovnica. Reálny čas ohrevu môže byť aj dvojnásobný voči tomu udávanému výrobcom.

Pre opytujúceho sa: aký máte hlavný istič pred elektromerom?

Skúste vyhľadávanie, pred pár mesiacmi sa rovnaký dotaz celkom obsiahlo riešil.

Miroslav Křen:
Taky jsem řešil, a to tak dlouho, až jsem vyřešil. Podle přání manželky jsem šel do průtokáče (3f). Po konci zimy jsem dal za pravdu návodu, kde se píše, že musí být instalován v nezamrzajícím prostředí. Nepomohlo ani profouknutí potrubí před zimou. No nic, mám celé léto na vyřešení temperování.  (zle)

Václav 3:
Průtokové  ohřívače mají (na rozdíl od boilerů) uvnitř příliš mnoho míst, kde může zůstat voda, která zamrznutím způsobí škody, jejich totální odvodnění proto prakticky nepřichází v úvahu.  Už jsem jich také dost po zimách opravoval, takže doporučuji jejich demontáž před zimou a uložení do prostorů, kde nemrzne, s ohledem na malé rozměry se dají z chaty snadno odvézt i domů.

David Hruda:
Citace: Miroslav Křen  30.03.2012, 09:11

... Podle přání manželky jsem šel do průtokáče (3f)...

mohu se zeptat na zkušenosti s průtokáčem? Zatím jsem vždy slyšel jen nespokojené uživatele, že je ohřáté vody na sprchu zoufale málo, kolísá teplota apod.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana