Jak správně jistit obvod nouzového osvětlení?

<< < (2/2)

Radim Strycharski:
To Hlavatý:
 (jednicka)
Ještě jsem si všiml čl. 4.1:
Nouzové únikové osvětlení musí být aktivováno nejen při úplném výpadku napájení normálního osvětlení, ale i v případě, že se jedná o omezenou poruchu, jako je např. porucha v koncovém obvodu.

Ovšem dle anotace ČSN EN 50172 tato nenahrazuje žádnou předchozí normu a já sám o žádné jiné starší nevím. Projekt je z osmdesátých let, takže nejde o závadu, ale lze jen doporučit změnu podle nové normy. To řešení s pomocnými kontakty u jističů se mi velice líbí, navíc lze NO jednoduše zkoušet bez vypínání normálního osvětlení.

Otakar Dosbaba:
Pokud jde o kulturáky, divadla, kongresáky atd.,  pak to obvykle v případě autonomních svítidel NO řeším následujícím způsobem: Okruh svítidel pro kombinovaná svítidla je napájen a spínán např. z hlavního rozvaděče, jelikož je nutné jej stejně zapínat při každé akci, kdy je přítomno obecenstvo. Tato svítidla jsou především svítícími piktogramy. Zároveň je ale v každém větším prostoru alespoň nějaké "normální" svítidlo vybaveno invertorem s vlastním zdrojem, takže i dílčí výpadek příslušného světelného okruhu nedovolí v daném prostoru úplnou tmu. Když vylítne jeden z více osvětlovacích okruhů v daném prostoru, svítí dále ten druhý + kombinované NO s piktogramy. Když vypadne ten druhý, pak svítí kromě prvního též svítidla z akumulátorů, když oba, tak aku + kombinované. A když je bez proudu celej kulturák, pak svítí i piktogramy z vlastních zdrojů a jsou posíleny tzv. přídavným osvětlením nouzovými zdroji ve vybraných svítidlech hlavního osvětlení.

František Šohajda:
Citace

navíc lze NO jednoduše zkoušet bez vypínání normálního osvětlení.

Při revizích jsem narazil na autonomní nouzové svítidla a ty měli malé tlačítko na zkoušení...sup er !
Někdy je zkoušení problém protože některé autonomní nouzáky mají světelné čidlo a výpadek přes den je nerozsvítí, musí se přikrýt "čepicí".. ;D ;D
(Pokud je kolem nich dostatečné osvětlení..)

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana