Moze prudovy chranic nahradit vypinac?
Petr M:
Citace: Jozef BABJAK 28.02.2012, 13:12
Použitie centrálneho prúdového chrániča ako hlavného vypínača rozvádzača narazí vo chvíli, keď vás omrzia blackouty a rozhodnete sa centrálny chránič decentralizova ť. Čo vám bráni urobiť to naprvýkrát poriadne a v úlohe hlavného vypínača použiť ... chvíľa napätia ... hlavný vypínač, s jedinou presne vyhradenou funkciou, očakávaným správaním, predpísanými parametrami a bez budúcich rizík decentralizačn ých pokusov.
A když třeba u dřevostavby bude jako hlavní vypínač bude 300mA selektivní chránič a za ním teprve banda 30mA chráničů? ;)
Rozmahel Vladimír:
Nevím zda si rozumíme, ale chránič přeci nevypíná zkratem, ani ho neodpojuje. Vypíná při Idn, popř. násobku. Takže úvahy o zkratu u chrániče se mi nezdají příliš reálné. Pokud přes něho teče nějaký zkratový proud, vypne ho jištění.
Jan Alin:
Citace: Rozmahel Vladimír 28.02.2012, 15:28
Nevím zda si rozumíme, ale chránič přeci nevypíná zkratem, ani ho neodpojuje. Vypíná při Idn, popř. násobku. Takže úvahy o zkratu u chrániče se mi nezdají příliš reálné. Pokud přes něho teče nějaký zkratový proud, vypne ho jištění.
Přesně. Mnoho lidí stále nechápe že chránič a jistič jsou naprosto jiné přístroje, které i naprosto jinak fungují.
Jirka Š. Svejkovský:
V případě zkratu L-PE (zkrat na neživou část) vypíná samozřejmě taky a v čase srovnatelném nebo kratším, než jistič. Už při 5x IdN měřím časy okolo 10ms. To považuju za technickou hranici.
Pokud není na závadu nejistá selektivita (chata), lze s ním počítat. Zkrat mezi pracovními vodiči musí vyřešit předřazené jištění.
Milan Hudec:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 28.02.2012, 11:23
Dalším údajem je "Jmenovitá zapínací a vypínací schopnost". Pro chránič 40A je to 800A. To odpovídá impedanci zhruba 0,4Ohm.
Nějak nemohu u výrobců zjistit co to přesně je, nasadil jste mě brouka do hlavy.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana