Je spínání bojleru ve vt v souladu s podmínkami ČEZu?
Jan Močarník:
Dnes jsem pročítal různé diskuse a taky připojovací podmínky čezu a v první řadě se chci zeptat jestli jsem pochopil zapojení bojleru u dvoutarifní sazby správně viz. schéma v příloze...
Pokud chápu, tak při nízkém tarifu HDO "propojí" sv. modrý vodič (ze stykače pro bojler) se svorkovnicí PEN. U několika lidí jsem viděl, že mohou zapnout bojler i při vt a takže to mají udělané jako je na schématu ta červená cesta ze stykače někam na PEN?
Je dané schéma v pořádku nebo tam mám nějakou chybu? Může se bojler vůbec spínat na vt když má vlastně celé zapojení blokování proti tomu aby neběžel celý den? Pročetl jsem si podmínky a vypadá to že to není v rozporu s nimi, je to tak?
Nechci odpověď typu pozvěte si elektrikáře, protože se to nechystám nikde realizovat, pouze chci pochopit zapojení bojleru na nt i vt.
Vít Rotrekl:
Je to v pořádku. To červené může být využitelné třeba při nutnosti zapnout bojler mimo tarif, protože došla teplá voda. Nebo se to může hodit, když je třeba bojler nějakým způsobem zkoušet, tak se nemusí hledat jak se to v rozvaděči připojí, ale jen se prostě zapne jisitč (vypínač).
Fuk Tomáš:
Citace: Jan Močarník 16.02.2012, 21:12
...Pročetl jsem si podmínky a vypadá to že to není v rozporu s nimi, je to tak?
Nejde o to, jestli to je nebo není v rozporu s připojovacími podmínkami.
Blokování spotřebičů v době VT stanovuje cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu jako podmínku pro přiznání dvoutarifu.
Není nelegální mít tam ten spínač, ale je nelegální používat ho s dvoutarifem jindy než v mimořádných situacích.
Zdenek Hejčl:
Ale jde to řešit elegantněji: stykač se 3 polohami I, 0, II, na I běží na NT , 0 mezipoloha je vypnuto a II sepnuto mechanicky na VT tarif- když je potřeba teplá voda. Jsou volně v prodeji. o:-)
Jan Močarník:
(poklona) všem za rychlé reakce, jsem rád že jsem si to dokázal ze všech informací poskládat dohromady a navíc tedy správně. (dance)
A teď opravdu jen teoreticky ;) ta PEN svorka nebo můstek v elektroměrovém rozvaděči musí být zaplombovaná, předpokládám že z toho důvodu aby si někdo nemohl "přepínat" sám nejspíš odpojením některého sv. modrého vodiče... je to tak?
Tady bych vás ještě chtěl poprosit o vysvětlení k čemu složí cívky v elektroměru a spínači, a co se stane když by se na můstku odpojily které dráty... jak vlastně funguje celý proces toho přepínání mezi VT a NT.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana