Proč se nejnižšší úbytky napětí předepisují právě pro světelné okruhy?
Milan Hudec:
Citace: Josef Dolejšek 13.02.2012, 13:31
Kde autorka vzala ten údaj, kolik se vyprodukuje rtuti při výrobě elektrické energie? Já alespoň to dnes slyším poprvé.
Předpokládám, že od výrobců úsporek (dance)
Jirka Š. Svejkovský:
Zajímavé pojednání je zde. Uvádí množství 0,1-0,3 kg za den pro 200 MW uhelnou elektrárnu. To odpovídá 20,8mg - 62,5mg Hg za 10.000 hodin a 100W výkonu. Takže to docela sedí.
Jan Alin:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 13.02.2012, 13:04
S tou rtutí je to malinko složitější. Když do toho započtete i produkci Hg při výrobě el. energie, čísla se hned poněkud změní. Zajímavou tabulku najdete zde.
Určitě je to zajímavý pohled. Je tam ale trocha nepřesností. Porovnává se 100W žárovka s 23W úsporkou která určitě tu žárovku nedokáže v praxi plně nahradit.
Pak je tam u úsporky v tabulce Vyprodukované množství rtuti při výrobě el. energie 5,32 mg rtuti, Obsah rtuti ve zdroji 5-10 mg rtuti a Celkem 5,32 mg rtuti, já bych to viděl na 10,32 až 15,32 mg rtuti, což už v tabulce nebude tak velký rozdíl oproti žárovce. Další údaj který chybí je energetická a materiálová náročnost výroby obou světelných zdrojů. Prostě já vidím úsporku jako horší, dražší a ekologicky závadnější zdroj světla u kterého je energetická úspora minimálně diskutabilní.
Jirka Š. Svejkovský:
Toho chybného součtu jsem si nevšiml. Ale pokud se nebudeme chovat jako křupani a budem odevzdávat úsporky k recyklaci, zase tak velká chyba to není.
Nejsem schopen posoudit všechny vlivy, ale ukazuje se, že zjednodušený pohled nemusí být správný.
Jan Kretek:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 13.02.2012, 13:04
S tou rtutí je to malinko složitější. Když do toho započtete i produkci Hg při výrobě el. energie, čísla se hned poněkud změní. Zajímavou tabulku najdete zde.
v odkazu jsem nalezl pěknou tabulku, ale její autor neumí sčítat... takže další jeho výpočty v článku na tom budou nejspíš podobně
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana