Může být drát Cu16mm2 bez izolace použít na spojení PEN rozvaděče a HOP?

<< < (3/4) > >>

Štefan Beláň:
Citace: Mirek Vašák  05.02.2012, 19:18

Když pominu drát bez izolace, může mi někdo prozradit, kterou normu poruším ponecháním přívodu podružného rozvaděče v AYKY 4x16mm2? Přiznám se, že mám taky radši CU.

Žádnou, Al 16 mm2 je minimální, normou povolený, průřez (ČSN 33 2000-5-52).
Nevýhodou Al vodičů je jejich samovolné uvolňování díky deformací jádra ve spojích a je nutné je občas dotahovat.

Fuk Tomáš:
Citace: Milan Hudec  05.02.2012, 16:22

Jelikož tímto sólo vodičem bude protékat více než polovina pracoproudu, uvažoval bych (když už bych ho takto chtěl využít) o vložení přiměřeně velkého odporu do série s tímto vodičem, tak abych omezil pracoproud v něm.

Jelikož tento vodič je zamýšleno použít pro přizemnění bodu rozdělení PEN->PE+N v horním rozvaděči, nepoteče jím zdaleka ani polovina "pracproudu",  anžto je tam již onen odpor vložen - je to zemní odpor zemniče. To platí v případě,  že dotyčný (holý) vodič bude zapojen na HOP a zemnič,  a nebude již nikde jinde připojen na PEN.

Vy máte zřejmě na mysli situaci, kdy bude ještě na HOP připojen PEN i v dolním rozvaděči. Pak tím holým vodičem v trase mezi rozvaděči poteče více než polovina proudu nulového vodiče z horního rozvaděče. Čemu to ale podle vás vadí,  jestliže každý z 2 paralelně zapojených vodičů je dimenzován dostatečně pro celý pracovní proud? Jediné místo, které by to mohlo negativně ovlivnit, by byl spoj mezi PEN v dolním rozvaděči a tím holým vodičem - je tedy třeba ho dostatečně dimenzovat.

Marián K:
Predpokladám, že aj v Čechách, ale na Slovensku máme vyhlášku č.492/2004 kde sa uvádza stanovenie všeobecnej hodnoty majetku.
Pre káble je tam uvedené toto, citát:
(Drôty, káble (vrátane koaxiálnych káblov) izolované (tiež lakovým povrchom alebo s anodickým okysličením) a ostatné izolované elektrické vodiče, tiež s prípojkami; káble z optických vlákien vyrobené z jednotlivo opláštených vlákien, tiež spojené s elektrickými vodičmi...)
Ž - prognózovaná technická životnosť EZ: 20 rokov
ZO - zostatkové percento prevádzkyschop nosti EZ: 20%

To by mohol byť tiež jeden z dôvodov výmeny  ;).

Milan Hudec:
Citace: Fuk Tomáš  05.02.2012, 19:37

Jelikož tento vodič je zamýšleno použít pro přizemnění bodu rozdělení PEN->PE+N v horním rozvaděči, nepoteče jím zdaleka ani polovina "pracproudu",  anžto je tam již onen odpor vložen - je to zemní odpor zemniče. To platí v případě, že dotyčný (holý) vodič bude zapojen na HOP a zemnič, a nebude již nikde jinde připojen na PEN.

Vy máte zřejmě na mysli situaci, kdy bude ještě na HOP připojen PEN i v dolním rozvaděči. Pak tím holým vodičem v trase mezi rozvaděči poteče více než polovina proudu nulového vodiče z horního rozvaděče. Čemu to ale podle vás vadí, jestliže každý z 2 paralelně zapojených vodičů je dimenzován dostatečně pro celý pracovní proud? Jediné místo, které by to mohlo negativně ovlivnit, by byl spoj mezi PEN v dolním rozvaděči a tím holým vodičem - je tedy třeba ho dostatečně dimenzovat.

Já reagoval na situaci, kdy z horního patra vedou paralelně dva PEN, přičemž jeden z těchto nemá izolaci.

Vadí - osobně jsem zažil situaci, kdy díky neizolovanému PEN pod omítkou "kopala zeď, samozřejmě tam nastaly je ště další okolnosti.

Mirek Vašák:
Citace: Štefan Beláň  05.02.2012, 19:21

Žádnou, Al 16 mm2 je minimální, normou povolený, průřez (ČSN 33 2000-5-52).
Nevýhodou Al vodičů je jejich samovolné uvolňování díky deformací jádra ve spojích a je nutné je občas dotahovat.

(poklona)  tak nějak jsem si to myslel.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana