Může být drát Cu16mm2 bez izolace použít na spojení PEN rozvaděče a HOP?

(1/4) > >>

Martin Kafka:
Rodiný dům. 1.patro rekonstrukce el.instalace včetně nového rozvaděče pro patro. Po demontáži původního rozvaděče jsem objevil holý drát Cu16mm2 bez izolace který vede společnou trasou ve zdi s přívodní AYKY 4x16 do rozvaděče v přízemí (společný pro měření a přízemí tak jak se to dělávalo) a dále do HOP. (HOP připojena na uzemění). Mohu tento drát použít pro přizemění PEN (bodu rozdělení) nového rozvaděče?

Milan Hudec:
Čuně použije tento neizolovaný vodič, elektrikář použije řádný materiál.

Štefan Beláň:
Citace: Kafáč  05.02.2012, 14:45

Rodiný dům. 1.patro rekonstrukce el.instalace včetně nového rozvaděče pro patro. Po demontáži původního rozvaděče jsem objevil holý drát Cu16mm2 bez izolace který vede společnou trasou ve zdi s přívodní AYKY 4x16 do rozvaděče v přízemí (společný pro měření a přízemí tak jak se to dělávalo) a dále do HOP. (HOP připojena na uzemění). Mohu tento drát použít pro přizemění PEN (bodu rozdělení) nového rozvaděče?

TO: Kafáč

Pokud nebudete hýbat s přívodním vedení AYKY 4x16 mm2, tak určitě využijte i stávající vodič hlavního pospojování Cu 16 mm2 v omítce. To, že není izolovaný není takový prohřešek, jak to, že byste tento vodič vůbec nepřipojil.  >:(

Pokud ale budete přívod AYKY měnit, doporučuji rozdělení vodiče PEN hned za měřením a přívod do 1.patra zhotovit již v síti 3+N+PE (5vodičově). I v tomto případě je možné využít stávající neizolovaný vodič k propojení sběrnic ochranných vodičů.  :)

PS: Důležité je vždy všechny ochranné vodiče řádně označit, aby bylo patrné odkud a kam vedou.

Milan Hudec:
Citace: Štefan Beláň  05.02.2012, 16:12

TO: Kafáč

Pokud nebudete hýbat s přívodním vedení AYKY 4x16 mm2, tak určitě využijte i stávající vodič hlavního pospojování Cu 16 mm2 v omítce. To, že není izolovaný není takový prohřešek, jak to, že byste tento vodič vůbec nepřipojil.  >:(

Pokud ale budete přívod AYKY měnit, doporučuji rozdělení vodiče PEN hned za měřením a přívod do 1.patra zhotovit již v síti 3+N+PE (5vodičově).

Jelikož tímto sólo vodičem bude protékat více než polovina pracoproudu, uvažoval bych (když už bych ho takto chtěl využít) o vložení přiměřeně velkého odporu do série s tímto vodičem, tak abych omezil pracoproud v něm.

V případě nového kabelu 5xX, bych popřemýšlel, jaké konkrétní výhody získám rozdělením PEN v rozvaděči hlavním, a pokud bych zjistil, že téměř žádné, jistě bych použil vodiče z/ž a modrý coby paralelní PEN.

Štefan Beláň:
Citace: Milan Hudec  05.02.2012, 16:22

Jelikož tímto sólo vodičem bude protékat více než polovina pracoproudu, uvažoval bych (když už bych ho takto chtěl využít) o vložení přiměřeně velkého odporu do série s tímto vodičem, tak abych omezil pracoproud v něm.

TO: Hudec

Už jsem zde četl mnoho absurdních rad od ověřených odborníků,  ale tuto radu pokládám za vítěznou. (doh)

PS: Ode mne máte -1

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana