Má dnes nejaký zmysel revízia bleskozvodu podľa 34 1390?
Marián K:
Asi nikomu z vás neušlo, že už 34 1390 v čl.217 podľa triedy nebezpečenstva a kategórii poznala rozmer oka na mrežovej sústave 5x5m. (kam sa hrabe 62 305-3, aj keď to zo začiatku mala).
Dnes so mal niekoľko telefonátov s projektantmi ohľadom výpočtu rizika.
Väčšinový názor bol ten, že je to prvotný podklad k tomu ako ďalej, niečo ako protokol o určení vonkajších vplyvov, ale to som už spomínal. Jeden názor ma zaujal:
62 305-1, pred čím chrániš
62 305-2 čo chrániš
62 305-3,4 ako chrániš
Ako RT som si to upravil: chrániš=reviduješ
Na otázku či si môžem sám urobiť výpočet rizika to bolo zhruba 50/50: nie!/keď to vieš?
A na otázku ako revidovať (asi blbú) to bolo viac menej jednoznačné: ako chceš, ako vieš, tvoj problém ...
Takže mi to postupne vychádza tak, že revízia podľa 34 1390 je sama o sebe rizikom, či s výpočtom, alebo bez, ostane to na každom RT ako šikovne či odvážne vypracuje RZ (požiadavka investora nepustí).
V konečnom dôsledku odpoveď poskytne samotná trefa 100 kA, aj keď pravdepodobnos ť je mizivá.
( to, že podávam Loto, ešte neznamená že vyhrám, ale niekto sa vždy trafí :-\)
zerotest:
To:Marián K Posláno: Včera v 19:31
, , ...revízia podľa 34 1390 je sama ...'' na Slovensku se nemusí dělat revize dle platných norem? To byste zrušili standardní ukazatel minimálních požadavků na bezpečnost. Vzhledem k harmonizaci norem a legislativy v rámci EU o tom pochybuji.
Jan Hájek:
Jde spíše o to:
Pokud je úkolem revize ověřit bezpečnost zařízení v daný okamžik, je nutné postupovat podle aktuální definice minima a to je aktuálně platná norma a ne norma platná před lety. V tomto okamžiku musí revizní technik vystupovat jako ten, kdo posoudí rozdíly a rozhodne zda je třeba zařízení odstavit či předělat.
Záhyna Lubomír:
Můj názor je, že nemůže platit zpětná retroaktivita. Pokud by se podobně postupovalo např. u aut u STK - tj. auto homologované před 10 a xx lety zcela určitě neodpovídá předpisům a požadavkům platným dnes. Předpisy se vyvíjejí neustále podle technických znalostí a zkušeností. To co platí dnes nemusí platit za 3, 4 ...x let.
Jan Hájek:
Ano, máte pravdu a ten příměr k autům je velmi trefný, ale i tam to není jen tak. Omezování starých modelů jde formou daní, plaket a poplatků a i častějšími kontrolami na STK a emisích. Takže taky nejde automobil používat do nekonečna, než se z něj stane veterán.
PS: Ta retroplatnost, vzpomínáte na mlhovky?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana