Je potřeba blokovací spínač pro zásuvky 400V, 63A a 125A?
Lukáš Rotrekl:
Citace: Jan Alin 10.11.2013, 19:57
Já si to představit dokážu. Na stavbě jeden brigádník vytáhl "nahodile" místo přívodu pro velkou míchačku vidlici, přes kterou byla napájena buňka jeho šéfa, který zrovna něco smolil na nezálohovaném počítači. mohu potvrdit, že takové "náhodné" vytáhnutí je dost nebezpečné, to bylo řevu a nepublikovatel ných slov. Jak já byl rád, že zrovna sedím na svačině. :D
Mám obavu, že v tomto případě vypínač jen urychlí proces....
Jiří Buben:
U tohoto opatření jde jak o nahodilé rozpojení tak i o úmyslné. Smysl spočívá v tom, že pokud není zaručena dostatečná spínací schopnost zásuvkového spojení, je nutné zajistit aby se nejdříve přerušil proud zátěže a pak teprve se mohl spoj rozpojit. Pokud by to nabylo zaručeno, pak by mohlo dojít k poškození zásuvkového spoje, nebo nedej bože k natažení oblouku a zahoření, nebo zranění osob.
Je třeba si uvědomit, že toto opatření ne nevztahuje jen na zásuvková spojení vyšších jmenovitých proudů, ale i těch nižších, pokud není zaručena dostatečná spínací schopnost. Vše se tedy odvíjí od připojované zátěže. Podobný požadavek lze nalézt i v ČSN EN 60204-1 ed.2 pro strojní zařízení.
Mohu potvrdit, že jsem se s tím setkal i u zásuvek 16 A i 32 A. Jednalo se o truhlárnu.
Vojtěch Běhunčík:
Zkuste se také podívat na zásuvkové systémy ISV (v ČR firma EROCOMM). Mají zásuvky až do 600 A.
Dekontaktor system (Maréchal) umí spínat pod zatížením až do 250 A (zátěž se odpojí stiskem tlačítka a zásuvka je již před vysunutím vidlice bez zatížení).
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana