Proč se přehřívá předřadník zářivky?
Karel Mastný:
Díky za zajímavé tipy. Diod je v předřadníku víc jak deset a jsou v pořádku. Stejně tak rezistory jsou v pořádku (kromě těch na konci u tlumivky, které bez vyndání nejdou změřit, protože se "zkratují" přes tu tlumivku, ale vypadají zdravě. S kondenzátory je to horší, je jich tam taky asi deset a kapacitometr nemám. Elektrolytické jsou dva, vypouklé nejsou a úplně mrtvé snad taky ne, protože při prozvonění kraťoučce pípnou. Nicméně vyměnit by se mohly, bude ale štěstí, jestli seženu stejně velké - je to tam na milimetr přesně nacpáno do té minikrabičky.
Ostatně zde na netu jsem našel obrázek podobného předřadníku - tento je na 24W trubici, ale zapojení je prakticky stejné. Akorát mně na začátku (na obrázcích vlevo) nechybí ta dvojitá tlumivka, za to tam místo pojistky mám jen 4R7 rezistor (R zřejmě odpovídá chybějící pomalé 200mA pojistce) a na konci mám místo tří malých jednu větší tlumivku.
No a zářivka se mi zatím chová pořád stejně. Zapne a svítí pár minut pěkně. A pak začne pulzovat. Ale to nejsou 50 Hz, to je viditelně pomalejší.
Václav 3:
Netočí se vám náhodou v trubici světlo jako spirála? S tím jsem se setkal několikrát a vždy pomohlo buď trubici otočit nebo vyměnit za jinou.
František Šohajda:
Citace: Václav 3 22.01.2012, 10:20
Netočí se vám náhodou v trubici světlo jako spirála? S tím jsem se setkal několikrát a vždy pomohlo buď trubici otočit nebo vyměnit za jinou.
Někdy se to stává....ale nikdy jsem s tím nic nedělal, po nějaké době cca minuty se vše napravilo...
a to jich bylo ! (dance)
Karel Mastný:
Takže pokračování příběhu a snad možná to zatím bude už poslední kapitola:
1. Nechal jsem si z Osramu poslat jednu 30W trubici T8. Byla nekřesťansky drahá, to je asi ta daň za atyp. Ale jsem rád, že jsem vůbec nějakou sehnal. Rozměrově tam pasuje místo té čínské přesně. A svítí daleko víc (holt nové koště dobře mete...)
2. Předřadník obsahuje 11 kondenzátorů, designér se docela vyřádil. Ten co je přímo mezi svorkami trubice, asi vadný nebude, když trubice dokázala nějakou dobu svítit. Taky žádný ze dvou elektrolytů není vypouklý, nicméně dal jsem na tip jednoho z řečníků výše a jeden z těch dvou vyměnil. Bohužel ten nový má větší rozměr než původní, takže víc než ten jeden tam ani nedokážu narvat. A světe div se - zářivka teď svítí klidně, ten tranzistor se najednou už nepřehřívá. Dotykem prstem je lehce teplý, dokážu udržet prst donekonečna, tipuju že nemá ani těch lidských 37 stupňů. (Chytám na to samozřejmě přes silikon - šáhnout si prstem přímo na 600voltový DC obvod bych si netroufl. ;) ) Díky i za tu poznámku, že zářivka má mít slušnou účinnost, takže logicky předřadník nesmí hřát, jinak by to nemělo smysl. Čili proto ty výkonové tranzistory asi ani nepotřebují chladiče - kdyby hřály, bylo by to celé proti smyslu používání zářivek.
Miroslav Revús:
Za nekresťansky drahú trubicu a čas strávený laborovaním ste mohol mať nové svietidlo.
Jediné čo ste získal, sú vedomosti o funkcii elektronického predradníku. Tie sú možno cennejšie ako súčet všetkých investícií.
Ale ak ste tie vedomosti už mal a iba sa ich snažil použiť na opravu svietidla, tak to boli podľa mňa zbytočne vynaložené peniaze a čas. :)
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana