Jak vypočítat průřez vodiče k elektromotoru?
Pavel Budka:
Mám zadané tyto otázky:
Motor je jištěn proti zkratu a přetížení. Soustava je 3NPE AC 50 Hz 230/400V TN-S.
Navrhni velikost pojistky pro tento pohon, jsou-li dány tyto štítkové údaje motoru:
Y/D 230/400V AC 24,2/14A, 7kW, 1450 ot/min., cos φ = 0,9
Je možné, aby byl jištěn pojistkami 25A?
Dovolený úbytek napětí je 0,5%. Vypočítej průřez vodiče v odbočce k elektromotoru při jmenovitém zatížení a jmenovitém účiníku. Délka vedení je 20 m, měrný odpor mědi je
0,0178 .mm2/m. Popiš označení vodiče (kabelu).
A vybral jsem Kabel CYKY-J 4x4, myslíte, že to vyhovuje?
Jirka Š. Svejkovský:
Chcete abychom za vás vyřešili úlohy do školy? To jsem zvědavý, kdo se toho ujme.
Já jenom napovím:
1) Na jaké napětí lze motor připojit? Hledejte v této diskusi, řešilo se to tu mnohokrát.
2) Já nevím, jestli vyhovuje. Jak jste přišel právě na 4x4? Při jakém proudu?
Hoďte výpočet na papír a postněte sem (třeba jako obrázek nebo pdf).
Pavel Budka:
Pojistka mi vyšla 17,5A podle vzorce P/U tedy 7000/400=17,5A Pojistky tedy 20A. Kabel jsem vybral podle tabulek, které jsem našel tady na diskuzi,ale mohlo by to být tedy 4x2,5, kde úbytek by byl 1,09V, takže do povolené míry jsem se vešel. Teďka bych jenom rád věděl, jestli jsem to konečně vypočítal správně? =)
iksko:
Y/D 230/400V je nesmysl. Nemá tam v tom zadání být náhodou Y/D 400/230V ?
Lojzaaa:
Citace: Pavel Budka 10.01.2012, 16:02
Pojistka mi vyšla 17,5A podle vzorce P/U tedy 7000/400=17,5A Pojistky tedy 20A. Kabel jsem vybral podle tabulek, které jsem našel tady na diskuzi,ale mohlo by to být tedy 4x2,5, kde úbytek by byl 1,09V, takže do povolené míry jsem se vešel. Teďka bych jenom rád věděl, jestli jsem to konečně vypočítal správně? =)
I= P/U nemá se střídavým proudem s indukční zátěží nic společného. Máš v zadání cosfí a ten tam není jen na okrasu.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana