Mohlo by to být propojem N a PE někde jinde v instalaci, třeba nemusí být úplně tvrdý. Nedávno se řešil podobný problém. Může to udělat zvýšené napětí na N (úbytek) při rozběhu silnějšího 1f spotřebiče a jeho svod na PE.
Bohužel, závada může být někde úplně jinde, tyhle duchařiny jsou nejhorší.
Nedávno se mi stalo doma:
Zapojím míchačku (1f) chvíli jede a cvak, myslel jsem si, že je to tepelná ochrana, ale nebyla, spadlé FI, říkám si divné, prošel a proměřil jsem prodlužku, vzhledem k tomu, ze se mi kolem motají pořád děti, tak i míchačku, nic, vše v normě. Zapojil jsem všechno zpět a pracoval jsem, odchod na oběd, vše jsem odpojil, návrat, vše jsem zapojil, zapnu míchačku, cvak, FI dole, to uže bylo fakt divné, odpojím prodlužku, zapojím místo ní flexu, nic, zapojím prodlužku, flexu do ní, cvak, FI dole, ha, tak přeci prodlužka, někde v ní bude mezi PE a N šlus.... Vyměním prodlužku za jinou, zapojím míchačku, cvak... Tak to už je divné. Vše rozeberu, zkontrojuju, změřím, vše OK... Nakonec jsem se jal otevřít zásuvku, kterou jsem sám instaloval a nemůže v ní být nic blbě, navíc když dva roky šlape a prošla revizí, že... Takže bylo, N vodič byl pod šroubkem tak šikovně, že o cca dva milimetry přesahoval třmínek, což není nic neobvyklého, ale zřejmě, když jsem zásuvku při instalaci "natlačil" do krabičky, PE vodič se proškrábl o tento přesahující kousíček. Bohužel nedošlo ke zkratu, ale pouze k velmi těsnému přiblížení holého konečku N k PE s proškrábnutou izolací, vše bylo v pořádku až do chvíle, kdy bylo nutno zapojït prodlužku, která měla velmi mírně deformovanou zástrčku a tím pádem na ni bylo třeba zatlačit o trochu více, tím došlo k těsnému sblížení PE a N, jelikož se strojek zásuvky o desetiny milimetru pohnul....Bohu
žel po vytáhnutí se zřejmě zase těsně oddálily, najít tuhle závadu mi trvalo cca čtyři hodiny, pozitivní na tom je, že jsem si zrevidoval míchačku, flexu, a dvě prodlužky...