Mohu propojit uzemnění dvou RD vzdálených 13m od sebe?
Milan Hudec:
Citace: josef111 06.01.2012, 16:47
Tak, že ty dva domy propojim páskem, budu je totiž propojovat el. přípojkou i elektricky, domy jsou oba moje, akorát tam prozatím nebudou přepěťovky, a jak velké přepětí může přijít od blesku přes HOP do instalace? Zem to přeci musí stáhnout na nulu né?
Uzemnění i dvou rodiných domků spojené, je velice nekvalitní s ohledem na "stáhnutí napětí/přepětí k nule.
Bez přepěťovky vám tam může hópnót strašně moc.
Moto:
Tak, že ty dva domy propojim páskem, budu je totiž propojovat el. přípojkou i elektricky, domy jsou oba moje, akorát tam prozatím nebudou přepěťovky, a jak velké přepětí může přijít od blesku přes HOP do instalace? Zem to přeci musí stáhnout na nulu né?
Na nulu to nestáhne, protože bleskový proud poteče mnoha trasami jedna je: svod->uzemnění->zem. Druhá je: svod->uzemnění-> PEN v HOP->PEN veřejné elektrické sítě->Zem. A existuje i další cesta svod->uzemnění->PEN vodič v HOP->průraz z PEN na fázi->vedení po fázi do zdroje a odtud uzemněním trafa do země. Ikdyž je jímáč spojen vodivě se svodem i s uzemněním i s PEN i se zemí, tak to neznamená, že mezi těmito částmi a zemí bude nulové napětí, protože proud, který teče vodičem vytváří úbytek napětí. A bleskový proud je hodně velký, proto ty rozdíly napětí jsou značné. Například mezi jímačem a zemí bude klidně napětí 1kV i přesto, že jsou vodivě spojeny. Stejně tak bude napětí i mezi PEN v HOP a zemí. Mezi PEN a fází taky nebude jen 230V ale daleko víc. Proto se používají svodiče přepětí, které způsobí, že onen průraz z PEN na fázi proběhne bezpečně ve SPD a ne uvnitř televize. ::)
Moto:
Nebo se ve fázovém vodiči může přepětí naindukovat z bleskového proudu, který prošel PEN vodičem.
Lubomír Jindra:
Zjednodušeně:
Všechno spojit se vším a to všechno se zemí. Jediné co spojit nelze, jsou fázové vodiče, takže se na nich během nějakého nepříznivého elektromagneti ckého děje může objevit vyšší napětí. Aby k tomu nedošlo, používají se přepěťové ochrany, které takové "spojení" provedou rychle a automaticky v okamžiku potřeby. :)
Citace: Milan Hudec 06.01.2012, 15:44
Spojit – míti v posteli dvě osmnáctky
Nespojit- míti v posteli bezzubou stařenu
Asi takováto je miska vah, já už si vybral, co vy?
Debatovat o tom zda spojit či nespojit je stejné, jako zvažovat jestli budu v kufru automobilu vozit jednu nebo dvě rezervy.
Debatovat o tom zda SPD nebo bez SPD je stejné, jako zvažovat jestli budu v autě jezdit připoutaný nebo ne.
Asi takováto je miska vah. Já už si také vybral. ;)
Fuk Tomáš:
Citace: Lubomír Jindra 06.01.2012, 22:22
Debatovat o tom zda spojit či nespojit je stejné, jako zvažovat jestli budu v kufru automobilu vozit jednu nebo dvě rezervy.
Ne, není.
Druhá rezerva v kufru snižuje užitnou hodnotu auta (zmenší se mu kufr), neprodlužuje životnost auta, a jen nepatrně zvyšuje pravděpodobnos t úspěšného dojetí do cíle (např. z 99,9% na 99,95%).
Oproti tomu spojení těch zemničů nesnižuje užitnou hodnotu domů, prodlužuje životnost SPD typ 1 a významně zvyšuje pravděpodobnos t, že za dobu životnosti domů nedojde k žádným škodám z důvodu zásahu bleskem.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana