Mohu propojit uzemnění dvou RD vzdálených 13m od sebe?
Josef Nosek:
Jistě je dobré mít co nejlepší a nejrozsáhlejší uzemnění, ale spojovat se sousedním objektem který má jiného majitele bych nedoporučoval. Jak již zde bylo zmíněno bude problém pokud v budoucnu někdo bude chtít změřit zemní odpor. Nějaké věcné břemeno proto aby nás pustily do domu a nechali odpojt v HOP ochranný vodič, to asi není to pravé ořechové. Několik domů kde byly zemniče propojené v zemi jsem měřil a mohu říci že nemáte skoro šanci změřit zemní odpor, pokud je zemnič v sousedním objektu spojen s ochranným vodičem. Jediné co můžete změřit, je spojitost, nebo zemní odpor ochranného vodiče. To se netýká jen sousedních domů poblíž, ale i běžných řadových domů.
Oldřich Morávek:
A co tedy umístit zkušební svorku do zemní krabice u každého z objektů?
Jsem schopen měřit každý objekt zvlášť, a když mě soused naštve, tak se prostě odpojím (pokud se spokojím s horší ochranou)
Jaroslav Ratiborský:
Citace: Oldřich Morávek 06.01.2012, 11:05
A co tedy umístit zkušební svorku do zemní krabice u každého z objektů?
Jsem schopen měřit každý objekt zvlášť, a když mě soused naštve, tak se prostě odpojím (pokud se spokojím s horší ochranou)
Jakou praktickou výhodu bude mít případná realizace vašeho návrhu pro majitele samostatného domu ?
IM:
Problém zřejmě není v řešení z hlediska elektro. Se sousedem je nejlepší si nic nezačínat. Ze dne na den se změní majitel a začne vyskakovat jako neomezený majitel svého pozemku (vl. zkušenost). :(
Jan Alin:
Citace: Milan Illek 06.01.2012, 11:49
Ze dne na den se změní majitel a začne vyskakovat jako neomezený majitel svého pozemku (vl. zkušenost). :(
Ale on by měl být neomezený majitel svého pozemku, nebo vy máte nějaké nároky na sousedův pozemek?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana