Bude vadit vypnutému měniči zpětné napětí ze sítě?
Jura7:
Potřebuji vědět váš názor, zda nastane problém, když měnič bude po jeho vypnutí a přepnutí na síť napájen zpětně přes kontakt KM-1 dle schématu?
Jiří Schwarz:
Pokud nebude měnič dávat napětí, je to taková "sázka do loterie", možná vydrží, možná ne, záleží na konstrukci. . .
Pokud bude měnič zapnutý, bude dávat střídavé napětí, je reálná šance, že se výstupní napětí z měniče "nepotká" s napětím sítě přesně sychronně a pak je jasné, že to odnese "nejslabší článek".
Kdyby tam byl místo spínače přepínač, je to OK, dovolil bych si tvrdit, že by měl přepnout oba pracovní vodiče, L i N, protože pokud necháte N spojený se sítí TN i při napájení z měniče, vznikne vám z hlediska bezpečnosti jakýsi "kočkopes", kdy to bude síť TN, ale nebude to vyhovovat základním požadavkům na automatické vypnutí v síti TN (ČSN 33 2000-4-41, ed. 2)
David Frýba:
Tam při sepnutém stykači KM půjdou proti sobě dvě napětí.Já bych osadil oba přívody z měniče k motoru rozpínacím kontaktem stykače KM a přívody ze sítě spínacím kontaktem stykače KM.Cívku stykače bych zapojil napájenou ze sítě.
Jura7:
Tak jsem to rukou narychlo překreslil. Bude to takto již vyhovovat? Použili by jste stykač a nebo relé? Budu potřebovat 3 x rozpínací a dva spínací kontakty.
raj:
Nebude. Na relé zapomeňte rovnou, motorek o Vašem výkonu má dost velkou indukčnost na to, aby jiskrovým výbojem "odpráskl" váš měnič. Totéž se může stát po opětovném obnovení sítě. Nevím, jaká je četnost poruch v síti, já bych motorek napájel z měniče trvale a zároveň trvale inteligentně dobíjel baterii.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana