Mohu mít rozvaděč nn v datovém racku?

(1/7) > >>

Petr Kolařík:
Na jaře budu stavět a už teď plánuju systém rozvodů elektřiny po domě. Nebudu se zde široce rozepisovat, v podstatě budu tahat každý koncový prvek zvlášť (tzn. každá zásuvka, vypínač nebo světlo bude přivedeno až k rozvaděči.
Současně s každý silovým kabelem budu tahat i kabel UTP.
K rozvodům UTP budu mít RACK skříň a tak mě napadlo, že bych dokoupil ještě jednu ze které bych udělal rozvaděč.
Existuje nějaké řešení, které by také splňovalo naše normy atd ...?
Ve finále bych měl dvě skříně - jedna pro rozvody LAN a druhou na silovou elektřinu.

Vít Rotrekl:
Pokud by se jednalo o rozvaděč se dvěmi POLE a v jednom poli by byla silařina ve druhém slaboproud a ovládací krabičky tak to určitě nebude problém.
Jestli jsem to pochopil správně tak chcete udělat něco jako "inteligentní instalaci",  nevím jak máte velký dům a kolik tam bude vývodů atp. Hlaně by ty skříně měly být co největší, aby vám potom nechyběl prostor na jisitče, relé, switche, moduly pro stmívání a já nevím ještě jaký kraviny v tom rozvaděči budou.

PS: Co na to říká projekt? Nebo ten je zatím ve fázi vývoje? U takovéto instalace je dost důležité mít systém ve značení vývodů a důsledně jej dodržovat, nebo se v tom pěkně ztratíte

Petr Kolarik:
Presne tak. Budu mit dve velke skrine v TZB mistnosti kde bude vzduchotechnik a s rekuperaci, tepelne cerpadlo, ohrev TUV atd... Projekt zatim chystam. Cast rozvodu v podlaze a cast v pdhledech. U slaboproudu -LAN neni problem ale nevim jestli exiistuje nejaky patch panel nebo konzole pro uchyceni jisticu nebo proudovych chranicu do klasicke 19" skrine ? Zda muzu koupit klasike jistice nebo musim koupit nejake specialni co se rozmeru tyce. Nemate nejaky odkaz na stranky ktere se necemu podobnemu venuji? Diky Petr.

Vít Rotrekl:
Všeobecně rozvaděče kupujeme u SCHRACKu, jednak mají skříňový rozvaděče i skříně RAK, se všemožným příslušenstvím . A pokud to nějak nevychází orig polička nebo tak něco, tak přichází ke slovu lidová tvořivost.

Už jsem si vzpoměl. do skříňových rozvaděčů nejdou dát poličky z datových rozvaděčů (RAK).

Co se týče jisitčů tak se dávají naprosto normální jisitiče na DIN lištu a osazují se na montážní panel co je k rozvaděči.

Jak to ve finále může vypadat je na obrázcích, i když tohle jsou technologie, tak pricipielně to může vypadat podobně.

Lukáš Rotrekl:
Nepleteš si RACK a RAK?

K tématu, podle toho co budete používat bych pro silovou část rozvaděče použil vhodnou skříň. Buď modulovou se zákryty nebo montážní panel...
Pro co jsou určeny systémové spínací prvky?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana