Je potrebné istiť stýkač?

<< < (8/9) > >>

Milan Hudec:
Citace: jogr  26.12.2011, 13:41

pokud dojde k mezizávitovému zkratu uprostřed cívky, tak proud pravděpodobně nebude dost velký na to, aby vybavil 20A jistič. Ale bude dost velký na to, aby nažhavil tenký dráty k cívce a samotné dráty v cívce. Poteče tam třeba 15A ale vodiče vydrží třeba jen 5A a jmenovitý proud cívky bude třeba jen 2A. To je jen příklad co se může stát. A udělejte si pořádek ve slovech chránit a jistit. ::)

Pokud dojde k mezizávitovému zkratu uprostřed cívky, která odebírá 30mA, vzroste proud na dvojnásobek, což je pořád málo k zapůsobení spouště nejčastěji zde doporučovaného jističe 2A.
Nevím, jaké vodiče máte na mysli 5A?,  běžně se cívka připojuje vodičem 1,5, tj. zatížitelnost kolem cca.15A.
Ochrana před přetížením, či ochrana před zkratem jsou výrazy dle norem, já si je nevymyslel.

jogr:
Ale rázem teče cívkou dvakrát větší proud než jmenovitý. A když ke zkratu nedojde uprostřed cívky ale ve čtvrtině, tak proud už je 4x větší. A takhle můžeme pokračovat dál. Čím blíž bude mezizávitový zkrat k začátku cívky tím větší poteče proud... Pořád to nechápete?

Milan Hudec:
Citace: jogr  26.12.2011, 19:35

Ale rázem teče cívkou dvakrát větší proud než jmenovitý. A když ke zkratu nedojde uprostřed cívky ale ve čtvrtině, tak proud už je 4x větší. A takhle můžeme pokračovat dál. Čím blíž bude mezizávitový zkrat k začátku cívky tím větší poteče proud... Pořád to nechápete?

Já to chápu velice dobře, spoustu let jsem dělal s relátky, kde jich shořela fůra, ale téměř nikdy to předepsaná poj. neodpojila.
Poj. vypadla až když došlo ke zkratu.
Zkrátka, pokud vinutí stykače nebudu jistit prvkem jen o málo vyšším, než je těch např.30mA jeho jm.odběru, ale jističem 2A a výše, tak je úplně jedno,zda tam bude jistič 2A, 6A, 20A.

Jirka Š. Svejkovský:
Jistící prvek v ovládačce slouží pouze jako odpojovač při servisním zásahu nebo jako ochrana, aby se problém nešířil dál, když cívka umře a udělá šlus.

Ižák Ctibor:
Nie je celkom pravda, že pri závitovom skrate sa prúd cievkou zvýši úmerne k počtu skartovaných závitov. To môže platiť pri jednosmernom napätí. Pri striedavom napätí stačí závitový skrat o pár závitoch a prinajmenšom sa bude cievka veľmi silno zohrievať a prúdy pôjdu niekoľko-násobne hore. Dokonca nemusí byť ani závitový skrat, stačí zaseknutá kotvička stýkača ,  špatne uzavretý magnetický obvod a prúdy poletia hore. O záchranu špatného stýkača mi nejde. Nie preto som zástanca istenia týchto obvodov. Skôr sa bojím možnosti vzniku požiaru a nie v poslednej rade, pokiaľ by mi tieto prúdy mali prechádzať cez ochrany, ktoré stoja niekoľko tisíc eur, myslím, že stojí za uváženie tieto obvody istiť. Samozrejme istiť primerane. To znamená, vo väčšine prípadoch, ak je  to možné trebárs už spomínanými sklenenými poistkami .

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana