Milan Barta
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« kdy: 22.12.2011, 13:43 » |
|
Objekt bez veřejné el. sítě. Řešeno solárním napájením aku.12V/230Ah - měnič 230V/2,5kW modifikovaný sinus. Vše od TV počínaje a svářecím invertorem konče šlape OK. Problém: štípačka – standartní as. motor 1,8kW s běhovým kondenzátorem. Při startu má snahu se rozběhnout, ale jenom sebou cukne a pak jak by dostal impuls v protisměru otáček, což aktivuje ochranu v měniči. Na motorgenerátor 2kW štípačka pracuje. Nemá s tímto jevem někdo zkušenost. Na dotaz u výrobce softstarterů - vyměnit jistič s jinou charakteristik ou
|
|
|
|
moto
|
|
« Odpověď #1 kdy: 22.12.2011, 13:58 » |
|
Při rozběhu se asynchronní motor chová jako trafo nakrátko, protože rotor i stator stojí. Teče tam v ten moment obrovský proud. Proud pak klesá s rostoucíma otáčkama rotoru. Proudový náráz v okamžiku zapnutí asynchronního motoru závisí na impedanci statoru motoru a ta je poměrně malá.
|
|
|
|
Jiří Schwarz
|
|
« Odpověď #2 kdy: 22.12.2011, 19:08 » |
|
... Na dotaz u výrobce softstarterů - vyměnit jistič s jinou charakteristik ou To jsem jaksi nepochopil. Měnit jistič za jiný, zpožděný, s jinou charakteristik ou, by mělo význam, kdyby jistič vypadával. Pokud je příliš velký odběr, na který reaguje ochranný prvek ve zdroji (generátoru), jistič nic nevyřeší. Pokud je motor málo zatížen při malých otáčkách a zatížení se s otáčkami zvyšuje (ventilátory, některá hydraulická zařízení,... dá se předpokládat, že by pomohl nějaká softstarter na principu frekvenčního měniče. Pokud je motor mechanicky zatížen i při malách otáčkách (přímý mechanický tlak vyvolaný otáčením ŕotoru), je to velmi težký rozběh a ani softstarter by nemusel problém vyřešit. Pak by pomohlo výrazné zvýšení výkonu měniče.
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
|
Milan Barta
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« Odpověď #3 kdy: 23.12.2011, 15:56 » |
|
Dík To s tím jističem jsem myslel ironicky - měnič jistič nemá - elektronická ochrana - vypnu/zapnu a jede se dál. Motor má přímo na ose rotoru zubové čerpadlo, ale rozbíhá se v podstatě bez zátěže. Zkoušeno i při bez čerpadla. Jsem elekrikář, ale s motorama nemám zkušenosti. Domnívám se, že tam dělá brikule ta modifikovaná sinusovka ve spojení se seriovou kapacitou, v létě s tím trochu zaexperimentuj i. Jen jsem se ptal, jestli se s tím již někdo nesetkal A nový měnič s čistou sin. by sice bylo řešení, ale v tomto výkonu příliš nákladné
|
|
|
|
Miroš Jan
OSVČ - živnostník
telefon +420 604791991
|
|
« Odpověď #4 kdy: 23.12.2011, 23:26 » |
|
Modifikovaný sinus, není to samé jako čistý sinus. Nedávno jsem byl u jednoho zákazníka na poruše, „Nefunkční čerpadlo ÚT“, a to už druhé v pořadí. Zákazník si koupil sestavu AKU + střídač, to vše, pro napájení čerpadla ÚT,(cirkulační čerpadlo na ústředním topení). Bohužel mu prodejce jaksi opomněl vysvětlit veškeré technické náležitosti a data. Tento střídač měl na výstupu modifikovaný sinus. Zákazník neustále trval na tom, že chyba je někde jinde, než na té sestavě co koupil. Zákazníka jsem přesvědčil až záznamem z osciloskopu, že to co je výstupem z onoho střídače, mu prostě pro napájení čerpadla nebude řádně fungovat. Co k tomu dodat? K tomu vašemu motoru, pořídil bych frekvenční měnič, s napájením na vstupu 1 fáze, a pokud to de, na výstupu 3 fáze.
|
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace
|
|
|
petr j.
|
|
« Odpověď #5 kdy: 24.12.2011, 09:30 » |
|
Problém: Při startu má snahu se rozběhnout, ale jenom sebou cukne a pak jak by dostal impuls v protisměru otáček, což aktivuje ochranu v měniči. [/quote] , řeším podobný rozběhový problém na pile 2kW, kterou výrobce nevybavil soft-starterem Rozhodl jsem se pro řešení které sem okopíroval z velké flexy od narexu - tam je zapínání motoru realizované přes odpor, který je s motorem v sérii, po uplynutí doby nastavené časovačem je odpor vyzkratovaný a motor se tak připojí k síti přímo a jede už na plný výkon. To jen, jestli jste kutil váš problém bych asi řešil omezovačem náběhového proudu který nabízí fy. ....cz - ten se zapojí do zásuvky a do něj se teprve zapojí spotřebič s velkým zapínacím proudem. Jen nevím jestli to bude funkční i u jednofázových mot. s kondíkem. A taky nevím, jestli se to náhodou náhodou nebude hádat s tím solárním měničem. Proto já jsem zvolil rozběh přes odpor a ne žádnou elektroniku, prostě předřadím odpor, ten omezí zapínací proud a pak ho relátkem vyzkratuju a je to U kompresorů se snižuje rozběhový moment a tím i proud tak, že se kompresor rozbíhá do odvzdušněného spojovacího potrubí, tedy proti normální tlaku a ne už proti natlakovanému protrubí, třeba i u Vaší štípačky je nějaká rozběhová poloha s minimální zátěží na motor při rozběhu, možná to je při vratném cyklu, třeba by stačilo štípačku vypínat o něco dřív, než se zastaví sama, ale to jen tipuju, sám štípám dřevo ručně petr j.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník
|
|
« Odpověď #12 kdy: 25.12.2011, 23:32 » |
|
Nebo třeba z elektrikého vysokozdvižnéh o vozíku? Tam bylo čerpadlo dost výkonné. Ten měnič bude dost drahý....
|
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy Výroba, montáž a servis vah. EU
|
|
|
Miroš Jan
OSVČ - živnostník
telefon +420 604791991
|
|
« Odpověď #13 kdy: 25.12.2011, 23:51 » |
|
V případě regulace otáček asynchronního motoru, bych volil dle toho, co od toho daného motoru potřebuji. Pokud potřebuji krouticí moment na hřídeli motoru od nulových otáček, je dle mého názoru lepší použít frekvenční měnič. Pokud ne, stačí mě softstartér. Na zmírnění proudového rázu při zapnutí motoru, lze použít jak FM, tak softstartér.
|
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace
|
|
|