Kdy a jak poznám, že mám správně navrženou velikost elektromotoru?
IM:
Citace: Krýdl Petr 20.12.2011, 00:20
Já netvrdím, že se nemusí kompenzovat, ale musíte uznat, že je jiná situace při zatíženém soustrojí s výsledným cos fí např. 0,85, nebo nezatíženým soustrojím s cos fí 0,6. Pak se situace po finanční stránce rapidně mění.
Zase ne tolik. Kompenzace se navrhuje na jmenovitý výkon, případně výpočtové zatížení. Takže při chodu naprázdno nemůže být problém.
Nekompenzuje se účiník (jak uvádí např. E.ON ve svých směrnicích (?)), ale jalový výkon, tj. součin zdánlivého výkonu a sínus fí nebo činného výkonu a tangens fí.
David Kučera:
Citace: Milan Illek 19.12.2011, 23:14
Pohony byly na škole nejtěžší specializací. Prezentujete tady základní neznalosti fyziky ZŠ. Ty v diskuzi nenakoupíte. :'(
Možná jsem ve škole chyběl.... Ale uvededu jeden příklad: motor Mez Frenštát 7,5kW 900ot. x krát převíjený.... odběr 13,5A jsem vyměnil za new 7,5kW 900ot. účinnost EFF2 odběr 14,5A. Při měření analyzátorem sítě CHAUVIN ARNOUX F27. Se měřené hodnoty změnily jen v řádech desetin teda až na odebíraný proud, ten je o ampéru vyšší.... Kde je pravda ??
Krýdl Petr:
Citace: Milan Illek 20.12.2011, 01:24
Nekompenzuje se účiník (jak uvádí např. E.ON ve svých směrnicích (?)), ale jalový výkon, tj. součin zdánlivého výkonu a sínus fí nebo činného výkonu a tangens fí.
Toto jste uvedl naprosto přesně, podle výsledné hodnoty se zákazníkovi počítá přirážka. Já jsem jen reagovat na uvádění, že výkonová rezerva je "zadarmo". Spíše by mě zajímalo, jaká je situace ve spojení s FM. Zatím se nikdo nouzval a nereagoval, rád bych se poučil.
Jirka Š. Svejkovský:
Vzhledem k tomu, že za FM bývá cos fí téměř rovno jedné, problém s účiníkem odpadá.
Krýdl Petr:
Jasné, stručné. :) Dík
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana