Jak je to s pospojováním vodovodních baterií když je vodovod z PPR?

<< < (2/8) > >>

Martin Novák:
Skuste si jen tak treningove spocitat odpor sloupce vody o delce 1m a prurezu 2,85cm2 (3/4" trubka).  I kdyby jste pocitali se slanou vodou, dostavate vysledek v megaohmech. Kdyz kdysi za socializmu Chirana prodavala dentalni soupravy, byl za dostatecne galvanicke oddeleni od vodovodni site povazovan 1 metr hadice 1/2"...

František Šohajda:
Citace: Martin Novák  12.12.2011, 02:33

Skuste si jen tak treningove spocitat odpor sloupce vody o delce 1m a prurezu 2,85cm2 (3/4" trubka).  I kdyby jste pocitali se slanou vodou, dostavate vysledek v megaohmech. Kdyz kdysi za socializmu Chirana prodavala dentalni soupravy, byl za dostatecne galvanicke oddeleni od vodovodni site povazovan 1 metr hadice 1/2"...

Je to spočítané v TNI 33 2000-5-54 ....  u této trubky 3/4 to dělá cca 3,8bm (nad tuto hodnotu by se nemuselo pospojovat..)......u "normální" vody......
různé vody, různý výsledek....

Radek Červený:
Obávám se, že se tato diskuze opět stočí ke složení vody a co by kdyby.
Ale k tématu. Sice například v koupelně může svorka ZS4 zaoxidovat, ovšem na straně druhé jsou předepsané pravidelné revize, které by toto měli odhalit. To, že se v bytové sféře na to prdí je věc druhá a není to argument.
Jinak ta svorka ZS4 jde namontovat, je pravda, že je to neskutečná drb.čka, ale jde to.

Oldřich Morávek:
Vzhledem k tomu, že mi nikdo nedá rozbor složení vody, nezaručí, co se tam usadí za pár let za povlak, musím počítat i s teplou vodou, která má lepší vodivost atd, vzhledem k hromadění náboje na velkých kovových plochách, ZS4 používám a pokud se s ní počítá už při montáži, tak to není až tak velký problém ji zapojit.
Proč přebírat zodpovědnost za něco, o čem nic nevím
Kombinace Cu/Cu je proti oxidaci poměrně odolná a i když je svorka zelená, jak brčál, tak má nízký přechodový odpor. Těch pár korun na víc mi za klidný spaní stojí.
Asi by se to dalo obhájit bez svorky, ale kdo už ztrácel čas při výslechu na policii, kvůli průšvihu někoho jiného, ví, že je to zbytečně promrhaný čas a nervy, které nikdo nezaplatí.

zerotest:
Osobně zastávám názor, že by se mělo pospojovat. Brát v úvahu jen měrnou vodivost vody je zavádějící. Našel jsem si v práci plastové potrubí v délce 1 až 2,5 m a měřil jsem elektrickou pevnost těchto potrubí. Potrubí bylo v provozu 10 až 20 let průraz nastal už při 390 V AC a u jiného potrubí nenastal ani při 2,5 kV AC. Délka měřeného potrubí neměla žádný vliv na měřené hodnoty. 

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana