Jaké elektrozaměření povolání si mám vybrat?

<< < (2/4) > >>

raj:
Citace

Baví mě zapojovat ledky apod.,  ale zároveň mě baví zapojovat zásuvky. ...
Od slova "zapojovat" se očekává, že budeš pracovat rukama. Pokud chceš jen "zapojovat",  pak ti silnoproud stačí.
Slaboproud je (teda za mne  byl ...) na studium mnohem náročnější.
Opovrhovali jsme nějakým silnoproudem či instalací, protože světelný obvod je pouze o vypínači a žárovce, což se učí na každé základní škole, zatímco my trpěli pod tíhou úkolů typu "navrhněte zesilovač se šířkou pásma ...".   
Pak ale přišel život a já musel to, co jsem navrhl také zapojit a oživit. A to ne na stole, ale v průmyslu. A najednou zjistíš, že kabel se musí rozholit, že jsou nějaké vývodky, dutinky a kabelová oka... že přijde chlap co si říká "revizák" a toho VŠ titul zrovna 2x nezajímá, pokud použiješ zeleno/žlutý vodič na nějaký signál (přičemž vede elektriku stejně, jako ty ostatní černé ...) a začneš mít na instalaci úplně jiný pohled ...

Milan Hudec:
Citace: Lojzaaa  04.12.2011, 19:22

Myslím, že slaboproud je výrazně těžší a složitější.

Výrazně těžší může být max. nějaký kolega, je to naprosto indiv. záležitost, každý podobor elektro má svoje pro a proti.
Jako nej. klad považuji vzrůstající seriózní zájem mladých o obor.

Jan Franěk:
Citace: Jiří Lasecký  04.12.2011, 17:12

Jelikož za chvíli si budu vybírat své povolání,
nevím zda si vybrat slaboproud nebo silnoproud.
Baví mě zapojovat ledky apod.,  ale zároveň mě baví zapojovat zásuvky.

Když jsem si vybíral já, vzali mě rodiče k elektrikáři a ten mi vyprávěl, co všechno dělá. Povídali jsme si a já se rozhodl. Vybíral jsem mezi opravářem televizorů a elektrotechnik em. Z několika důvodů vyhrál "silnoproud".
Ke slaboproudu jsem se vrátil po pár letech, kdy jsem se dostal k firmě zabývající se měřením a regulací. Pak přišli EZSky, domovní telefony a tak dál....  
Přesto je "silovina " většinou mé práce.

Teprve čas ukáže, jestli byla volba správná. Hodně štěstí a vítej mezi "postižené" elektrikou.

PS: jinak to se zásuvkama mám stejné jako Pavel Horský. Běžně si na tuto práci sjednávám a sám si zapojím světla a ostatní.  (dance)

Václav Pešek:
ono je to se zásuvkami taky o provedení výrobcem, některé typy se zapojují mimořádně blbě, některé celkem dobře a jiné snadno... - pokud jde o fyzickou námahu.

oživit instalaci taky není úplná sranda, a přestože jsem takový mixomát obor zabírající technologii obrábění, programování (technologické, plc apod. ,  líznutej základním slaboproudem) dneska dělám hlavně strojařinu (seřizování, programování CNC, velmi málo jejich oprav) a k tomu navíc i  instalace - i to nás ve škole učili (mistr říkal, že když ¨budeme mít maturu a pragraf, tak to prostě musíme znát...

ale na druhou stranu instalace jsem se musel doučovat za pochodu, protože do dimenzí vodičů a dalších pravidel tak hluboko, jako u čistokrevnýho silaře tenkrát nešel - nebyl čas, protoež praxe, byť jí bylo dost, byla rozdělená, mezi strojařinu, silařinu a slaboproud...

u instalací mi fyzická práce nevadí, to k tomu patří, ale silně mi vadí lezení po vejškách... - před pár dny jsem dokončil instalaci v hale určené na parkovánía údržbě stavebních strojů...   a lézt v hale, kde ani není strop a věšet svítidla ve výšce 4m jako člověk trpící závratěmi...   navíc to bylo v lištách (možnost rozšiřování) a ty páteřně ve výšce taky 4m (dole by se do toho prý nacouvalo) tak to připravili, že se to udělá takhle....

Jirka Š. Svejkovský:
Každá práce je těžká a náročná, když jí bereš vážně. Záleží jenom na tobě, jestli chceš do smrti měnit pojistky nebo vyschlý kondíky nebo se dostat někam dál. Obě profese ti nabízí spoustu možností. Ten silnoproud občas i trochu adrenalinu, proto jsem si ho vybral já.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana