Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  Pracovní zóna
| |-+  -B- 30 denní zóna dostupných diskusí
| | |-+  Může být na vině poškozených žárovek špatná elektroinstalace?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Může být na vině poškozených žárovek špatná elektroinstalace?  (Přečteno 2637 krát)
MarekH
« kdy: 06.11.2011, 18:09 »

Bydlím v bytě, který před cca 2 roky prošel celkovou rekonstrukcí.
Doposud jsem nepozoroval žádné problémy s elektřinou.
Všechny spotřebiče pracují (alespoň se mi zdá) normálně, za ty 2 roky vyměněno zhruba 75% žárovek kvůli prasknutí - nic co by mě nutilo k nějakým starostam.
Nyní se mi ale staly v krátké době hned dva podivné incidenty.  
Prvním z nich bylo odpadnutí patice žárovky.
Ta byla nainstalována jako osvětlení v teráriu (cca 2 měsíce, žádná velká doba oproti předchozím zkušenostem). Poté co přestala svítit jsem chtěl žárovku vyměnit jako obvykle, ale vyšrouboval jsem jen baňku - patice zůstala pevně v závitu a bylo potřeba ji pak vytočit s pomocí pinzety.
Celá objímka a žárovka byly cítit spáleninou, nebo spíš svařeninou.
Podotýkám, že  žárovka byla 40W na které je lampa dimenzována.

Druhý problém se stal nyní.
Přestalo svítit světlo (umístěno v koupelně, pokud by to mohlo mít význam),  tak opět výměna.
Zrovna tohle světlo již bylo vyměňováno, takže jsem nečekal žádnou zradu.
Po odmontování žárovky však z objímky vypadl jeden z vodivých kontaktů (spolu s nějakou pružinou, nevyznám se v konstrukci objímek a nevím k čemu tam je).
Samozřejmě světlo je tímpádem nefunkční.

Oba incidenty nejsou finančně náročné,
ale zajímá mě zda mám prostě jen smůlu nebo může být nějaká chyba ve vedení. Pár žárovek už jsem za život vyměňoval ale ani upadlou patici, ani rozpadlou objímku jsem zatím neviděl.

* pct.070-063.1.jpg (10.71 KB, 300x300 - prohlédnuto 297 krát.)
Zaznamenáno
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
*

váš elektrikář a revizní technik

« Odpověď #1 kdy: 06.11.2011, 18:27 »

S tímto se potkávám celkem často. Hlavně se mi to stávalo u žárovek z Polska. Dnes už je to celkem jedno, kde se žárovka vyrobila. Stačí trošku "přetažená" žárovka a hned může být problém na světě.  Instalace s tím opravdu nemá nic společného.  Jen šetření výrobců na síle a kvalitě materiálu. To neplatí jen na žárovky.
Zaznamenáno

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz ,  revize@fraja.cz ,  tel: 728171585
Jiří Schwarz
*

« Odpověď #2 kdy: 06.11.2011, 18:32 »

Možná trochu hloupý požadavek - a co záruční list na svítidlo? Nebo je to nějaký "zázrak no name z akce"?

Žárovky některých výrobců se někdy uvolní a při šroubování se oddělí baňka, ukroutí přívody,...
Při troše "štěstí" je z toho blesk a výpadek celého okruhu nebo i větší části instalace (u svítidel zapínaných z více míst je problém si vzpomenout jak dát vypínače, aby to bylo vypnuté...)
Zaznamenáno

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
František Šohajda
*

RT E2-A

« Odpověď #3 kdy: 06.11.2011, 19:02 »

Toto je výklad situace většiny lidí....oni to tak vidí..ale...ja k píše kolega je na vině z 99% špatná žárovka,
série,typy a pod....
Pokud vám jdou spotřebiče OK tak to není v instalaci.....!!
Upadlou patici /objímku/ vidím skoro každý den .....
Zaznamenáno

RT -EZ   - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
IM
« Odpověď #4 kdy: 06.11.2011, 20:26 »

Změřte si napětí. Dle toho další úvahy.
Zaznamenáno
Stran: [1] Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »

Příbuzné diskuse a články z Elektrika.cz

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.031 sekund, 21 dotazů.