Jak provést ochranu anténních svodů ?
Radislav Pražák:
Mám na rodinném domku hromosvod podle staré normy, tyč na vrcholu střechy na které je umístěna anténa a satelit je připojena k hromosvodu. Od antény a satelitu mi jdou 3 koaxiální kabely domů do bytu. Tyto anténní svody bych rád ochránil, aby nedošlo ke zničení připojených televizí po úderu blesku. Stačí, když na každý anténní svod připojím svodiče bleskových proudů? Kolik mne tyto 3 svodiče budou stát?
Jiří Schwarz:
Máte hlavní ochranné pospojování?
Máte přepěťové ochrany v rozvodu napájení nn?
Některé dílčí kroky jsou z jistého pohledu "vyhozené peníze", pokud na ně nenavazují další opatření.
Existuje např. svodič DGA FF 909703, stojí cca 1300Kč, ale je třeba, aby měl "výboj kam odvést".
J.Patúc:
Citace: Radislav Pražák 20.10.2011, 09:17
Mám na rodinném domku hromosvod podle staré normy, tyč na vrcholu střechy na které je umístěna anténa a satelit je připojena k hromosvodu. Od antény a satelitu mi jdou 3 koaxiální kabely domů do bytu. Tyto anténní svody bych rád ochránil, aby nedošlo ke zničení připojených televizí po úderu blesku. Stačí, když na každý anténní svod připojím svodiče bleskových proudů? Kolik mne tyto 3 svodiče budou stát?
Prvé čo by som urobil, preložil by som satelitnú anténu nižšie na bočnú stenu budovy. Anténu na streche by som dostatočne oddialil od bleskovej tyče a potom treba znovu prepočítať výšku bleskovej tyče.
Jaroslav Ratiborský:
Citace: Radislav Pražák 20.10.2011, 09:17
Žádný přístroj,který by zajistil a zabránil na 100 % zničení vámi uváděných přístrojů neexistuje.Aby jste zajistil 100 % těchto přístrojů před účinkem blesků v době kdy z oblohy létají blesky,měl by jste tyto přístroje včetně anténních svodů odpojit v zásuvkách nn a anténních zásuvkách a věnovat se místo televizní bedně jiné příjemnější činnosti .
Jan Hájek:
Mrkněte se sem:
Tipy, triky (5.) - Anténní stožáry, různá zařízení na střeše
http://elektrika.cz/data/clanky/clanek.2006-03-11.6255957953/view?searchterm=triky
no a více naleznete zde: www.kniSka.eu
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana