Doslechli jste se, že TNK označila normu o aktivních hromosvodech za neplatnou?

<< < (15/46) > >>

Jan Alin:
Citace: Jan Hájek  22.10.2011, 10:40

Upřesněte prosím odpověď o to:

Kdo opravňuje a na základě kterého zákona?
Proč je to povinné?
Jak přezkoušení probíhá?

Omlouvám se za zpoždění, momentálně jsem neměl nějak čas a doručená pošta překonala moje možnosti i schopnosti, trochu jsem se v ní ztratil. Odpovím narychlo jen tak spatra aby se to hnulo.

Oprávnění i osvědčení vydává v současné době ITI (určená organizace státního odborného dozoru) a je to dle vyhl.50 (zřejmě i nějaký novější zákon ale opravdu se mi to nechce dohledávat, aktuální stav a výklady se mění častěji než jsem schopen zaznamenávat). To znamená že to určuje vlastně stát.
Povinné je to protože to ukládá zákon, dříve pravidelné přezkušování nebylo.
Přezkoušení probíhá v současné době formou písemných testů a ústních zkoušek, blíže na stránkách ITI.

Jan Hájek:
Trochu vás opravím:
Odpověď na otázku č.3:
Přezkušuje TIČR a to proto, že stát na VTZ pustí pouze toho, jehož znalosti jsou ověřeny.
Mezi znalostmi co jsou ověřovány, jsou pouze normy ČSN.

A teď už dokážete i sám zdůvodnit, proč kladná RZ na cokoliv co není podle ČSN a je VTZ je podvod.
Zkuste mi sem hodit § z trestního zákona pro : Podvod, obecné ohrožení atd.,  kterého se dopustil revizní technik, který:

1/ Vydal falešný dokument, který není dle  ČSN 33 1500 a vydává se za Revizní zprávu. Správný závěr musí být, že zařízení a jeho provedení neodpovídá normám platným v době realizace.

2/ Neposoudil VTZ dle platných zákonů a vyhlášek, tak jak musí. Tato zařízení nelze považovat za bezpečná dle právní úpravy ČR.

3/ Neoprávněně uvedl, že je člověk znající výše uvedné a byl z toho přezkoušen.
4/ Ač nic nezná (ČSN, zákony, národní normy jiných států) tvrdí něco co není schopen relevantně posoudit.

Ještě platí Vaš původní?:
Citace: Jan Alin  20.10.2011, 23:25

Podle mě je ta revize nebo kontrola z právního hlediska naprosto korektní ......

(poklona)  za spolupráci a váš čas pro zlepšení elektrotechnik y.

Jan Alin:
Citace: Jan Hájek  24.10.2011, 11:46

Odpověď na otázku č.3:
Přezkušuje TIČR a to proto, že stát na VTZ pustí pouze toho, jehož znalosti jsou ověřeny.
Mezi znalostmi co jsou ověřovány, jsou pouze normy ČSN.

Nevím jak nyní ale já byl přezkušován i ze znění některých NV, asi jste mířil spíš na to že normy jiných států přezkušovány nejsou, s tím lze než souhlasit ale revize se dělají i dle norem které nejsou uvedeny v seznamu na ITI.  

Citace: Jan Hájek  24.10.2011, 11:46

A teď už dokážete i sám zdůvodnit, proč kladná RZ na cokoliv co není podle ČSN a je VTZ je podvod.
Zkuste mi sem hodit § z trestního zákona pro : Podvod, obecné ohrožení atd.,  kterého se dopustil revizní technik, který:

1/ Vydal falešný dokument, který není dle  ČSN 33 1500 a vydává se za Revizní zprávu. Správný závěr musí být, že zařízení a jeho provedení neodpovídá normám platným v době realizace.

2/ Neposoudil VTZ dle platných zákonů a vyhlášek, tak jak musí. Tato zařízení nelze považovat za bezpečná dle právní úpravy ČR.

3/ Neoprávněně uvedl, že je člověk znající výše uvedné a byl z toho přezkoušen.

4/ Ač nic nezná (ČSN, zákony, národní normy jiných států) tvrdí něco co není schopen relevantně posoudit.

V tom všem máte pravdu, problém je že RT nenapíše revizní zprávu jako na normální hromosvod ale napíše protokol o kontrole/revizi (podle toho jak tomu v návodu říká výrobce) dle návodu výrobce který má přednost. RT neměl vlastně kromě odmítnutí zakázky jinou šanci, nemůže nic zakázat nebo povolit tak se zachová dle návodu výrobce a dle normy podle které je zařízení sestrojeno. Pokud to ve zprávě uvede, nemohl provést nic nezákonného ani nikoho uvést v omyl.

Aktivní hromosvody jsou i dle mého názoru "Podvod, obecné ohrožení atd." a tvrdím to od té doby co jsem hlavici viděl poprvé někde v Praze na veletrhu, ale ne RT nýbrž projektanta, prodejce a v neposlední řadě i stavebních úřadů a orgánů dozoru (nyní myslím inspektoráty práce) které se vyjadřují kladně k projektům v případech kdy je toto vyjádření třeba. Ti mají možnost ovlivnit jestli to zařízení vůbec vznikne. RT nemá jakoukoli pravomoc s tím stavem cokoli udělat, může jen zkontrolovat jestli je zařízení instalováno dle pokynů výrobce a ve zprávě o kontrole většinou bývá i uvedeno že zařízení není dle platné legislativy a bylo pouze zkontrolováno dle požadavků výrobce.
Tím pádem si nadále myslím že RT vydáním zprávy neudělal nic nezákonného.
Ke změně tohoto stavu by zřejmě přispělo soudní řízení které by mohlo být bráno jako precedent.

Edit:
Zvláštní je že každý chce za zmršené zařízení soudit a postihovat RT který vlastně přijde vždy až k hotovému, nesmí to ani odpojit ale ostatní složky procesu jsou úplně mimo přestože ty pravomoci mají.

Jan Vykoupil:
To Alin:
mohl byste prosím pro úplnost uvést podle kterého ustanovení je návod výrobce u VTZ nadřazen normám? Toto není rýpání, jen by mě to zajímalo, protože nejsem RT a v legislativě kolem revizí se tak neorientuju.

Kamil Novák:
Citace: Jan Alin  24.10.2011, 12:16

V tom všem máte pravdu, problém je že RT nenapíše revizní zprávu jako na normální hromosvod ale napíše protokol o kontrole/revizi .....

Tomu nějak nerozumím. Co to je protokol o kontrole/revizi ?
Ať už se za tím skrývá cokoli, revizní zpráva ve smyslu ČSN 33 1500 a 33 2000-6 to zřejmě nebude. Na podobné spisky pak asi není zapotřebí RT. Ale k čemu to může být dobré?  :-\
Jestliže ale bude např. ke kolaudaci požadována Zpráva o revizi, v tomto případě hromosvodu (ve smyslu uváděných norem) a RT se v ní bude ohánět nějakou normou nebo jiným dokumentem, nezavedeným do soustavy ČSN, tak vytvoří nesmysl.

Jen pro oživení, jakými způsoby lze tzv. zavést něco do soustavy ČSN :
Citace

•Technické normy jsou přejímány do soustavy ČSN:
◦překladem (cca 60% z celkového objemu přejatých norem) - tzn. že za národní titulní stranou (stranami) s potřebnými informačními údaji v českém jazyce následuje text v českém jazyce doplněný v případě potřeby o národní přílohu,
◦převzetím originálu - tzn. že za národní titulní stranou (stranami) s potřebnými informačními údaji v českém jazyce následuje text anglického (případně i francouzského) originálu doplněný v případě potřeby o národní přílohu,
◦schválením k přímému používání - tzn. že v obálce s názvem a označením normy v českém jazyce je vložen text anglického originálu.

Zdroj: stránky ÚNMZ (wéwéwé.unmz.cz/urad/prehlrub.asp?cd=45&typ=c)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana