Zapletal
|
|
« kdy: 03.10.2011, 11:06 » |
|
Je nutné k plastové elektroměrové skříni položit a vyvést i zemnící pásek pro uzemnění? Jedná se o připojení v chatové oblasti (400V), přívod od HDS je CYKY4x10 cca 60m. Rád bych to věděl, než se provede výkop.
|
|
|
|
ALCR
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« Odpověď #1 kdy: 03.10.2011, 19:24 » |
|
Přípojková skříň má být uzemněna pokud je vzdálena více jak 100 metrů od předchozícho uzemnění, nebo v případě, že by v ní docházelo k rozdělení 4 vodičové soustavy TN-C na 5 vodičovou soustavu TN-S. Plastové nebo jiné provedení přípojkové skříně nemá na požadavek uzemnění žádný vliv. Samozřejmě nic nezkazíte uzemněním i vpřípadech kdy to být nemusí. Zemnící pásek se klade min. 10 cm pod kabel, nebo vedle kabelu mimo pískové lože. http://elektrika.cz/data/clanky/vvvatd040521/view?searchterm=kladen%C3%AD%20kabel%C5%AF
|
Elektromechani k el. zařízení §6+8 Revizní technik el. zařízení a bleskosvodů E2/A -------------------------------------------------- Navštivte klub České výrobky, dě*kuji za upřednostňován í českých firem pří výběru a nákupu, podporujete tím české zaměstnance a českou ekonomiku a ve výsledku i sami sebe.
|
|
|
tekseb
|
|
« Odpověď #2 kdy: 03.10.2011, 19:59 » |
|
Měl byste se řídit projektem, mně teď leží ve výkopu k přípojkové skříni asi 25 m pásoviny a zbytečně, při revizi přípojky jsem ji musel odpojit, protože prostě není v PD. Žil jsem v omylu, že zemnění není nikdy dost.
|
|
|
|
|
ALCR
|
|
« Odpověď #3 kdy: 03.10.2011, 22:15 » |
|
Měl byste se řídit projektem, mně teď leží ve výkopu k přípojkové skříni asi 25 m pásoviny a zbytečně, při revizi přípojky jsem ji musel odpojit, protože prostě není v PD. Žil jsem v omylu, že zemnění není nikdy dost.
Ježíšku kdo vám řekl, že máte uzemnění odpojit když už tam bylo a jak ten požadavek odůvodnil jen tím, že ho nemáte namalované na obrázku? Uzemněním nemůžete nic zkazit, nikde není zakázáno dávat uzemnění častěji/hustěji než udává norma.
|
Elektromechani k el. zařízení §6+8 Revizní technik el. zařízení a bleskosvodů E2/A -------------------------------------------------- Navštivte klub České výrobky, dě*kuji za upřednostňován í českých firem pří výběru a nákupu, podporujete tím české zaměstnance a českou ekonomiku a ve výsledku i sami sebe.
|
|
|
tekseb
|
|
« Odpověď #4 kdy: 03.10.2011, 22:27 » |
|
Ježíšku co jsem měl asi dělat, když to nebylo v PD a revizák se nechtěl podepsat.
|
|
|
|
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník
|
|
« Odpověď #5 kdy: 03.10.2011, 22:41 » |
|
Revizák by neměl mít námitek, protože je toto řešení je vylepšení minimálního doporučeného standartu. 1/ nejde proti normě 2/ vylepšuje stav 3/ nadstandart 4/ nechápu revizáka - jiný by pochválil...
|
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy Výroba, montáž a servis vah. EU
|
|
|
|
|
Jan Vykoupil
|
|
« Odpověď #8 kdy: 04.10.2011, 08:59 » |
|
Přípojková skříň má být uzemněna pokud je vzdálena více jak 100 metrů od předchozícho uzemnění, nebo v případě, že by v ní docházelo k rozdělení 4 vodičové soustavy TN-C na 5 vodičovou soustavu TN-S. Plastové nebo jiné provedení přípojkové skříně nemá na požadavek uzemnění žádný vliv. Samozřejmě nic nezkazíte uzemněním i vpřípadech kdy to být nemusí. Zemnící pásek se klade min. 10 cm pod kabel, nebo vedle kabelu mimo pískové lože. http://elektrika.cz/data/clanky/vvvatd040521/view?searchterm=kladen%C3%AD%20kabel%C5%AFMotáte hrušky a jabka. Něco jiného je přípojková skříň a něco jiného skříň elektroměrová, na kterou se tazatel ptal. Nevidím jediný důvod proč elektroměrovou skříň uzemňovat. Zpravidla bývá blízko té přípojkové, kde platí těch 100m a rozdělení TN-C-S v elektroměráku distributoři (aspoň u nás EON) zakazují. To strkání pásku do každého výkopu od elektroměráku je nějaká podivná móda, ikdyž to samozřejmě není špatně...
|
|
|
|
|
Milan Hudec
|
|
« Odpověď #10 kdy: 04.10.2011, 16:04 » |
|
Ježíšku kdo vám řekl, že máte uzemnění odpojit když už tam bylo a jak ten požadavek odůvodnil jen tím, že ho nemáte namalované na obrázku? Uzemněním nemůžete nic zkazit, nikde není zakázáno dávat uzemnění častěji/hustěji než udává norma.
Není zem, jako zem. Přizemnění PEN navíc může znamenat i riziko. Při neznalosti místních poměrů bych si netroufal tvrdit, že rozhodnutí revizáka bylo úplně špatně.
|
|
|
|
tekseb
|
|
« Odpověď #11 kdy: 04.10.2011, 17:26 » |
|
To Milan Hudec - "Přizemnění PEN navíc může znamenat i riziko." Proto jsem se nakonec řídil projektem i revizákem, protože jsem něco takového tušil. Můžete mi prosím vysvětlit, o jaké riziko se může jednat?
|
|
|
|
|
ALCR
|
|
« Odpověď #13 kdy: 04.10.2011, 18:47 » |
|
Motáte hrušky a jabka. Něco jiného je přípojková skříň a něco jiného skříň elektroměrová, na kterou se tazatel ptal. Nevidím jediný důvod proč elektroměrovou skříň uzemňovat. Zpravidla bývá blízko té přípojkové, kde platí těch 100m a rozdělení TN-C-S v elektroměráku distributoři (aspoň u nás EON) zakazují. To strkání pásku do každého výkopu od elektroměráku je nějaká podivná móda, ikdyž to samozřejmě není špatně... Z nepozornosti jsem přehlédl, že se neptá na uzemnění HDS, ale na RE, ale v podstatě to nic nemění, rozvaděče se mají taktéž uzemňovat, pokud jsou dále jak 100m od předchozího uzemnění, nebo pokud v nich dochází k rozdělení TN-C na TN-S. Další věc kdy by měl být rozvaděč, nebo přípojková skříň uzemněna je když v nich budou osazeny přepěťové ochrany. Není zem, jako zem. Přizemnění PEN navíc může znamenat i riziko. Při neznalosti místních poměrů bych si netroufal tvrdit, že rozhodnutí revizáka bylo úplně špatně.
V čem je riziko uzemnění PEN??
|
|
|
|
|
|
Milan Hudec
|
|
« Odpověď #16 kdy: 05.10.2011, 07:19 » |
|
To Milan Hudec - "Přizemnění PEN navíc může znamenat i riziko." Proto jsem se nakonec řídil projektem i revizákem, protože jsem něco takového tušil. Můžete mi prosím vysvětlit, o jaké riziko se může jednat?
Může se jednat třeba o uzemnění PEN v blízkosti železobetonové ho bazénu, z jedné a druhé jeho strany.
|
|
|
|
Jan Vykoupil
|
|
« Odpověď #17 kdy: 05.10.2011, 09:41 » |
|
Z nepozornosti jsem přehlédl, že se neptá na uzemnění HDS, ale na RE, ale v podstatě to nic nemění, rozvaděče se mají taktéž uzemňovat, pokud jsou dále jak 100m od předchozího uzemnění, nebo pokud v nich dochází k rozdělení TN-C na TN-S. Další věc kdy by měl být rozvaděč, nebo přípojková skříň uzemněna je když v nich budou osazeny přepěťové ochrany. V čem je riziko uzemnění PEN?
Jasně, že 100m platí pro všechny rozvaděče. Tady ale řešíme elektorměrový rozvaděč a u toho je nutnost uzemnění velmi málo pravděpodobná z následujících důvodů: 1) Distributoři tu většinou rozdělení TN-C-S nechtějí vidět 2) Přepěťovky tu distributoři nikdy nechtějí vidět 3) Většinou bývá ER v blízkosti přípojkové skříně, která je na uzemnění lépe přizpůsobena, a pokud je tedy třeba dodržet těch 100m, je lépe to udělat v přípojkové skříni
|
|
|
|