Zvyšuje se nabíjením baterie její hmotnost?

<< < (3/16) > >>

Lubomír Jindra:
... a když třeba cvrkneme do kuličky a uvedeme ji do pohybu, také se zvýší její hmotnost  (jupi) V našem běžném světě šnečích rychlostí je to však zanedbatelné  :)

Jiří Schwarz:
Já asi vrátím maturitní vysvědčení.
Do této doby jsem žil v přesvědčení, že když ty atomy v molekule nějak "jinak srovnám",  pořád zůstane jejich množství a tím i hmotnost stejné.
Dokonce bych si uměl představit, že při nabíjení proud, tekoucí jedním drátem, je stejný jako proud tekoucí druhým drátem, takže tam asi neuplatníme "Cimrmanův princip hromadících se horníků"...,  takže ty "elektrony" tam nezůstanou, ty, co přicházejí, vytlačí jiné, co odejdou a jen jejich průchodem se cosi v akumulátoru "přeskládá"...

Fuk Tomáš:
Citace: Jiří Schwarz  21.09.2011, 22:40

Já asi vrátím maturitní vysvědčení...

To asi nemusíte, speciální (natož pak obecná) teorie relativity se myslím na středních školách, alespoň v tehdejší době, neprobírala.
Dobrým příkladem čiré energie, která představuje nějakou hmotnost, je foton.

Citace: Milan Hudec.  21.09.2011, 18:04

...co z hlediska hmotnosti udělá třebas s AA článkem jeho dobití...

Jeho hmotnost se zvýší asi tak o 1*10-10g. Nevím ale, jestli bude dostatečně těsný - stačí, aby si trochu odfoukl, a veškerý přírůstek hmotnosti je v čudu  :D

Jiří Schwarz:
Citace: Fuk Tomáš  22.09.2011, 00:29

Jeho hmotnost se zvýší asi tak o 1*10-10g. Nevím ale, jestli bude dostatečně těsný - stačí, aby si trochu odfoukl, a veškerý přírůstek hmotnosti je v čudu  :D

Naopak když si "odfoukne",  očekával bych, že ztratí cosi ze svého obsahu a tím hmotnost nenávratně sníží...

Měli jsme to vyzkoušet s "Elektropažoute m". Těch 16kWh by se asi projevilo víc než ty 2 - 3Wh u článku AA

Petr M:
Z pohledu klasické fyziky se nemá co změnit. Hmotnost atomu je hmotnost nukleonů v jádře a jádro atomu netuší nic o tom, v jaké je zrovna molekule.

Relativistická změna hmotnosti možná je, ale je zanedbatelná proti oblouku na kontaktech při připojení / odpojení akumulátoru, který pár atomů odpálí pryč.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana