Je možné využití vodního kola k výrobě elektrické energie?
šmudla:
Potřeboval bych se poradit o rekonstrukci vodního kola za účelem výroby elektrické energie.
Mám jednu podmínku.
Chtěl bych, aby mi asynchronií generátor dával minimálně 1,5kw(nejlépe 2kw). Kdyby dával méně, tak si myslím, že by to nemělo cenu.
Ale zpět ke kolu.
Na chatě máme potok, který dává 60l/s v období sucha. Minulý rok jsem prováděl náhodná měření a nejčastější hodnota průtoku byla 80l/s.
Maximální kapacita je 1.1m3, ale ta je každé jaro a občas na podzim překročena - povodně (zle) Je tam nádrž 6x8x1.5 (dxšxh).
Celý dům byl koncipován jako brusírna poháněná vodním kolem. Ale to je již 60 let minulost. Zůstali tam pozůstatky ocelového kola o průměru 7m.
Mezi dnem nádrže a horní hranicí kola je výškový rozdíl 4.1m. Délka strouhy od nádrže ke kolu je 15m a pak voda padá dolů 2.3m na kolo.
Z tohoto kola ještě vystupují tyče na jedné straně a ty zabírají do menšího kola o průměru 1.5m - to mi sice bylo ukradeno, ale děda mi vyprávěl ...
Délka tyčí je asi metr, možná méně. Tohle malé kolo je vede do domu, kde je převodová skříň a v ní dřevěné převody a další rozvody po domě.
Co se týče generátoru, tak ten mne teď netrápí, ale počítám, že bych musel mít nízkootáčkový do 800o/s.
Teď k té mé podmínce.
Jelikož jsem na chatě cca 2 měsíce v roce, tak bych chtěl dodávat proud do sítě (kolo je zastřešeno), aby se investice vrátila do 10 let.
Je mi líto toho potoka nevyužívat jinak, než jako dekoraci zahrady. Budu rád za vaše návrhy a připomínky. ;)
Linhart Jarda:
Je od vás hezké, že chcete zachránit pěkný kousek historie. Při tomto výkonu je to koníček a ne ekonomický zázrak. Vámi uvedené jsem nepřepočítával, ale vzhledem že se jednalo o brusírnu tak výkon na hřídeli by mohl býti i větší. Začněte na stránkách "mve.energetika .cz", jsou tam i orientační ekonomicko-energetické rozvahy jednotlivých provedení vodního díla, odkazy na zákony a vyhlášky. Uvedený předpokládaný výkon je vhodný tak na dobíjení baterií dynamem nebo na pohon jednoduchého stroje.
šmudla:
Ty stránky sjíždím už asi 3 dny. Je to hodně dat najednou a tak jsem chtěl slyšet názor někoho, kdo do podobných věcí dělá a jestli se investice vrátí. Nemíním z toho bohatnou. Ale láká mě ta možnost a na druhou stranu je to větší finanční zátěž. Zkrátka jestli to má smysl nebo jestli mám díru zasypat, aby tam někdo nespadl. Jinak díky
Jiří Schwarz:
Pro připojení na rozvodnou síť tam vidím dost problémů k řešení.
Pokud byste to chtěl provozovat v "ostrůvkovém režimu", v minulosti vyšla knížka Malé vodní elektrárny, někde bych ji měl mít, vzhledem k "nevyužití" bych ji mohl někomu přenechat.
Martin Kurka:
Vážený pane Šmudlo,
z Vašich údajů se nedá určit ani spád ani typ kola.
http://www.vodni-elektrarny.cz/vodni-kola
Vezmu to přes palec podle průměru kola, což je 7m! (asi brusírna skal na horách, že) - předkové nebyli žádní blbci a spád je průměr a při 7m spádu to patrně bude typ kola horní korečník s účinností asi 70%-75%.
Takže to vychází na hřídeli kola cca 2.5-3kW i při suchém průtoku 60l/s, při plném průtoku 80l/s až 4kW.
Jenže budou nesmírně nízké otáčky kola (asi odhadem 5ot/min) a tak 20% i více ztratíte v převodech do rychla. Musíte sehnat asynchronní motor s co nejnižšími otáčkami. I když má menší účinnost (75-77% pro 2-3kW motor), vždy je to lepší než převodovat. I takhle je převodový poměr 160, nejméně 3 stupně převodovky. Vaší ekonomické podmínce 2 kW to vyhoví s rezervou.
Siemens motory, které připadají v úvahu jsou
2,2kW 1LA7 130-8AB.. 75% účinnost 695ot/min motoricky tj. generátoricky 805ot/min
3kW 1LA7 133-8AB.. 77% účinnost 700ot/min motoricky tj. generátoricky 800ot/min
4kW 1LA7 163-8AB.. 80% účinnost 715ot/min motoricky tj. generátoricky 785ot/min
Vodní kolo má šílenou setrvačnost, při tomhle výkonu se mezi generátorem a kolem objevují silné rázy při rozběhu. Převodovka musí mít pružný díl (řemenový převod, pružnou spojku...)
Jestli budete vyrábět energii do sítě, dáte nemalý peníz za papírování.
Kolo u vás vyrobí asi 2500Kč za měsíc. Ale pokud není kolo kapotované (v lednici) tak led v zimě kolo zastaví a můžete i 2 měsíce v roce stát. Takže 25 000 za rok.
Nebude tam stálá obsluha, tudíž musí být automatika, abyste mohl dálkově elektrárnu odstavit.
Investice budou asi nemalé.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana