Je uvedene zapojenie svietidiel spravne?

(1/2) > >>

martin a:
Byvam v byte, ktory ma asi 30 rokov, pred cca 7 rokmi bol prerobeny, elektricke rozvody menene neboli, niekde ale boli doplnane kable, detaily nepoznam.
Zapojil som svietidla, nie som si ale isty, niektorymi vecami, preto otazka.
Na pochopenie treba pozriet obrazky.

Obrazok 1 je stav pred zapojenim svietidiel (1,2),  co ma na celej situacii pletie je prepojenie hnedeho a zeleneho vodica (3) a opacne prepojenie dvojiteho vypinaca (4)
Obrazok 2 je zapojenie svietidiel, jedno cez vypinac, druhe priamo s vlastnym spinacom. Je zapojenie svietidiel spravne?
Alebo by som mal spojit aj 5 so 6? Alebo mam zapojit 5 na 7(zeleny)?
Obrazok 3 - je hypoteticky. Mohol by som to zapojit aj takto a prepojit obidve svietidla cez dvojity vypinac? - zmena v bode 8, v bode 4 (prepojenie vypinaca) a v bode 3 a v bode 9 (prepojenie vypinaca na ciernu co by malo umoznit ovladanie svietidla 2)

Este jedna vseobecna otazka. Kedze rozvody su tahane cez dva kable, predpokladam, ze ide o TN-C, mam  uzemnenie na svietidlach prepajat cez zeleny kabel (asi PEN)?

Martin H.:
Treba pochváliť, že sa zaujímate o správnosť a nestačí vám, že lampa svieti. Pochybnosti sú plne opodstatnené, v zapojeniach sú chyby. Na druhej strane, ak je zapojenie vypínača pre vás výzva, mali by ste to zveriť niekomu znalému.

Žltozelený je vždy výhradne iba "nulák" a nesmie sa použit na nič iné, nesmie sa pripojiť do vypínača, nesmie sa rozpojiť, nesmie sa odpojiť od lampy, ktorá má svorku na uzemnenie. Je tiež zákazané tieto pravidlá obísť preznačením na inú farbu.

Toto základné pravidlo je porušené v každom obrázku, a preto sú zapojenia chybné, t.j. nebezpečné.

Daniel Hudzík:
Upozornujem Vas,ze nemate opravnenie na pracu na vyhradenom technickom zariadeni elektrickom. Taketo prace smie vykonavat iba osoba s prislusnou odbornou sposobilostou. Preto to v zaujme ochrany zdravia a majetku seba a svojich bliznych prenechajte na elektrikara.

Khun Václav:
Myslím (a kolegové ať mě kdyžtak opraví) že použití vodiče PEN je dovoleno jen do hlavního rozvaděče, od tohoto bodu už se vodič PE a N nesmí v instalaci nikde spojit.

Radek Červený:
Citace: Vilfein  18.09.2011, 09:22

Myslím (a kolegové ať mě kdyžtak opraví) že použití vodiče PEN je dovoleno jen do hlavního rozvaděče, od tohoto bodu už se vodič PE a N nesmí v instalaci nikde spojit.

Pokud je to stávající instalace někdy z roku 1980, která byla dle tehdejší normy provedena v síti TN-C, je to něco jiného.
TO nic ale nemění na tom, že provedené úpravy jsou DĚSNÉ,  a tazatel by měl tento problém řešit s místním odborníkem. Zde opravdu není prostor pro svépomocné řešení.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana