Je malá stavebná miešačka spotrebič, alebo stroj?
Miroš Jan:
Citace: Miloslav Dunda 18.09.2011, 17:18
Domnívám se, že ČSN 33 2000-6-61 a 2000-6 platí pouze pro revize elektroinstala cí, kde stanovují jejich postup. Ale:
Norma ČSN 33 1500 je všeobecnou normou, která stanovuje na čem se mají revize provádět.
Cituji úvodní článek: Tato norma je základní normou pro provádění revizí elektrických zařízení ve smyslu ČSN 33 0010 a zařízení pro ochranu před účinky atmosférické a statické elektřiny.
Tato norma platí pro všechna elektrická zařízení, která mohou ohrozit lidské zdraví, užitková zvířata nebo majetek a okolní prostředí ....... atd.
Ta norma ČSN 33 0010 stanovuje co je elektrické zařízení a v ní je, že je to všechno v čem je elektrické zařízení.
Jinak moc nechápu proč by bylo nutné dělat revizi na stolní lampičku, ve druhé izolační třídě a na výrobní nebo montážní linku nebo míchačku by se dělat nemusela.
Copak, stýská se vám po revizích ?
Poslední změnou Z4/září 2007/ČSN 33 1500, je již zmíněn zákon 22/97, tudíž si myslím,že tím pádem tato norma se nedá uplatnit na revize elektrických částí strojního zařízení.
Takže můj názor je ten, že vše co bylo vyrobeno dle zákona č.22/1997, čili je to výrobek, prostě revizím nepodléhá. Za bezpečnost výrobku zodpovídá výrobce, a to po celou dobu životnosti strojního zařízení.
Miroš Jan:
Citace: Miloslav Dunda 18.09.2011, 22:33
Na straně 15 ČSN EN 60204-1 ed.2 je v Kap.1 Rozsah platnosti m.j. uvedeno taky pro co neplatí.
Doslovně:
Jsou to stroje určeny pro používání na volném prostranství ( tj. mimo budovy nebo jiné ochranné konstrukce ). Čl.3.5 je velmi obecný.
Tato ustanovení miluju. Shodneme-li se, že míchačka je stroj, tak když s ní budu míchat v hale nebo domu, tak spadá pod ČSN EN 60204-1, ed.2 a pokud ji postavím před dům, tak se na míchačku norma pro strojní zařízení nevztahuje .výše uvedené ustanovení
Když už uvádíte ČSN, tak alespoň to uvádějte přesně.
V normě ČSN EN 60204-1, ed.2. /červen 2007, 1) Rozsah platnosti:
„Tato část EN 60204 nespecifikuje doplňující a zvláštní požadavky, které mohou platit pro elektrická zařízení strojů, atd. (norm)
Já tam nikde nečtu o tom, že tato norma neplatí pro stavební míchačku.
Dle mého názoru, je norma ČSN EN 60204-1, obecnou normou pro elektrické části na strojním zařízení. V podstatě uvádí všeobecné požadavky. Nic víc ani nic míň.
Rozmahel Vladimír:
Máš pravdu, ale tady nejde o název úkonu nebo nějakého klumprcajku, ale o termín revize, má li se tedy dělat nebo nedělat. Pokud není v 60204-1 upřesnění např. pro venkovní prostředí, tak potom i ten požadavek revize z důvodu ztížených podmínek / staveniště / může zohlednit termín a příklad doslovně uvedený dle přílohy normy 33 1500, která ho stanovuje s ohledem na vnější vlivy.
Máme kliku, že je to problém provozovatele a ne RT. On by měl udělat to oč bude požádán.
Miroš Jan:
Vladimíre, tak s tím si já hlavu nelámu. Pokud je to výrobek, vyrobený dle zákona 22/97, a o tom jsem přesvědčen, tak by mělo být v prvé řadě,(uvádím záměrně), povinností výrobce, uvést v návodu na obsluhu a údržbu, veškeré úkony, které se na té stavební míchačce mají provádět, a to včetně jednotlivých termínů. Taktéž by měl výrobce uvést zakázané manipulace. To že to výrobce nestanovil, anebo stanovil nedostatečně, je bohužel smutné anebo zarážející, ale to je tak všechno co s tím mohu já udělat. o:-)
Čily stran revize, a termínů, je to na zváženou každého provozovatele. :(
Rozmahel Vladimír:
Tak, tak.
On je taky velký rozdíl v úhlu pohledu na věc. To se tady v diskusích hodně prolíná. Je rozdíl nahlížet z pohledu revize na nový výrobek a nebo na starý 20 let, před r.97. Obojí je často vedle sebe. Revize se dělají podle norem platných v době vzniku...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana