Proč je mezi anténním stožárem a vodičem PE napětí?
Milan Hudec:
Citace: Vít Rotrekl 13.09.2011, 12:30
Je to 2,5mm vzitý ze zásuvky. Nic lepšího na té půdě není k dispozici. Vím, že by to chtělo něco většího 6,10,16 na HOP. To by ale znamenalo rozbít půl domu. :(
Co se týče těch zařízení, tak mě jímala hrůza co jsou schopní tihleti anténáři vyrobit. Nehodlám to nějak řešit, krom toho že to napíšu do RZ, že by to chtělo nějak připojit na uzemnění + nějaké ty svodiče atp.
Pokud mohu poradit - rozhodně do revizní zprávy neuvádějte co s tím, pouze vyjmenujte závady.
Nestávejte se zbytečně projektantem.
Jiří Schwarz:
Pokud u spotřebiče třídy II použijeme odrušovací člen, který má i "střední vývod" a připojíme jej na kostru, naměříme na té "kostře" cca polovinu napětí sítě (114V by celkem odpovídalo). A pokud se sejde X Set Top Boxů, videorekordérů, případně satelitů, všechny nové přístroje mají anténu galvanicky spojenou s "kostrou", hezky se to "nasčítá" a z nějaké desetinky mA krát X z toho je i "celý" mA.
Výsledek je jasný - neuzemněný stožár má napětí proti zemi, tluče to a není to nic příjemného právě v prostředí, kde je někdy vlhko, je to ve výšce,...!
Není žádnou vyjímkou, že se používají filtry s kondenzátorem M1 mezi L a N (ten nevadí) a kondenzátory 2,5nF mezi L - PE a N - PE.
Každý si může spočítat, co ten mezi L a PE udělá s dotykovým proudem. A vynásobte si to 3 - 5 přístroji a třeba X byty v domu...
Fuk Tomáš:
Jen tak mimochodem - když tak koukám na tu sbírku antén na tom stožáru - to nejsou antény od nájemnických satelitních přijímačů, videí a settopboxů. To je podle mne stožár WiFi internetového providera, a od takového bych požadoval profesionální řešení (čímž mířím nejen k té PE tkaničce od nejbližší zásuvky).
Jiří Schwarz:
Citace: Fuk Tomáš 13.09.2011, 21:46
... internetového providera, a od takového bych požadoval profesionální řešení ...
Mám smutnou zkušenost - čím větší odborník na počítače především datové sítě, tím horší výsledek, když vezme do ruky nářadí!
"Vyjímkám" se omlouvám!
Lukáš Rotrekl:
Proč napadáte 2,5mm2, Má to snad špatně i p. Šalanský ve vzorové PD?
http://www.kniska.eu/soubory-obrazky/vzory/daliborova_vzorova_dokumentace_rd
Uznávám, ale že by byl lepší samostatný vodič, než přes X zásuvek v domě.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana