Proč je mezi anténním stožárem a vodičem PE napětí?
Vít Rotrekl:
Možná sem tohle tak úplně nepatří, ale je to o hromosvodech, anténách a elektřině.
Při montáži hromosvodu na střeše RD, kde je umístěn anténní stožár s několika anténami (viz foto). Do antén neděláme, takže netuším co je k čemu).
Při lezení po střeše a montáži hromosvodu jsem zjistil, že když se držím stožáru a dotknu se hromosovdu tak dostanu pecku (stožár toho času nebyl připojený na hromosvod). Anténí stožár byl potom připoje na PE a mě to nedalo a změřil jsem napětí mezi neuzemněným stožárem a PE. K mému celkem velkému překvapení jsem naměřil skoro 114V. Nezkoušel jsem to zkoušečkou jak moc je to napětí tvrdý.
Může mě někdo (asi kdo rozumí anténám) vysvětlit kde se vezme takové velké napětí?
Fuk Tomáš:
Na ten anténní stožár je, koukám, připojena hromada zařízení, a pokud žádné z nich nemá kostru+plášť koaxu připojenou na fungující PE (ať už proto, že jsou to předměty II. třídy, nebo protože je tam oddělovací trafo, nebo že je tam upadlý PE), nějaké napětí se do toho stožáru naindukuje. Doporučil bych změřit unikající proud (mezi tím PE a stožárem) a podle výsledku to pak případně u zdroje řešit.
Co se týče PE připojeného na stožár - to je nějaká tkanička, která byla náhodou po ruce? Připadá mi to jako 1,5 mm2 ;D
Jaroslav Svárovský:
Tento jev je i u klasické pokojové antény zn. Hama
Rozmahel Vladimír:
Je to tím, že se jedná vesměs o připojené spotřebiče tř.2. Zde je dovolený dotykový proud max.0,5mA/ks. Např. televizor tyto hodnoty může mít cca 0,25mA.
Je to proud měřený na antenní vstupu TV proti PE přes odpor cca 2kOmy, který simuluje lidské tělo.
Jedná se o malý náboj, proto to omezení proudu. Kopanec ale může být citelný a lekuschopný.
Vít Rotrekl:
Citace: Fuk Tomáš 13.09.2011, 09:56
Co se týče PE připojeného na stožár - to je nějaká tkanička, která byla náhodou po ruce? Připadá mi to jako 1,5 mm2 ;D
Je to 2,5mm vzitý ze zásuvky. Nic lepšího na té půdě není k dispozici. Vím, že by to chtělo něco většího 6,10,16 na HOP. To by ale znamenalo rozbít půl domu. :(
Co se týče těch zařízení, tak mě jímala hrůza co jsou schopní tihleti anténáři vyrobit. Nehodlám to nějak řešit, krom toho že to napíšu do RZ, že by to chtělo nějak připojit na uzemnění + nějaké ty svodiče atp.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana