Proč nelze spojovat trubkové motory žaluzií a rolet paralelně?
Otakar Dosbaba:
Nikdy jsem to sice takto nezapojoval, ale čistě v teoretické rovině přemýšlím, proč výrobci nedoporučují v případě většího počtu žaluzií či rolet připojit společně dva motory na jeden přepínač.
Je to jen z důvodů dimenzování spínacího prvku?
To se mi právě moc nezdá, byť jde o indukční zátěž.
Samozřejmě, že podmínkou je opatření proti současnému přivedení napětí na obě vinutí.
Jan Franěk:
Citace: Otakar Dosbaba 12.09.2011, 17:14
Samozřejmě, že podmínkou je opatření proti současnému přivedení napětí na obě vinutí.
To je dáno už konstrukcí ovladače
Citace: Otakar Dosbaba 12.09.2011, 17:14
Nikdy jsem to sice takto nezapojoval, ale čistě v teoretické rovině přemýšlím, proč výrobci nedoporučují v případě většího počtu žaluzií či rolet připojit společně dva motory na jeden přepínač.
Je to jen z důvodů dimenzování spínacího prvku?
Nedávno jsem se ptal jednoho prodejce na totéž. Prý se z nějakého důvodu některé typy ovlivňují. No nevím. Moc tomu nevěřím. SPíš předpokládám, že v případě použití třeba žaluzií by mohl nastat problém u jejich natáčení, pokud by každý motor šel jiinak, nebo žaluzie nebyli stejně dlouhé. Jedna by už by nebyla ještě zcela dole a druhá by se už natáčela. což by opravdu mohl být problém. Z toho důvodu se to pak vše raději rozděluje, aby v případě použití čehokoliv, nebyl problém. Něco jako fáze pořád vlevo. Taková jistota.
Otakar Dosbaba:
No to jsem právě slyšel taky, jenže mi to přijde jako taková nějaká bůhví odkud opakovaná věta, bez hlubšího zkoumání. Jeden motor = jedna roleta, každý motor své koncové vypínače a oddělení relátky v tom roli nehraje. Právě ta možnost ovlivňování mě zajímá. JAK?? :)
Mám pochopitelně na mysli přímé připojování motoru bez přítomnosti vlastních RF řídících jednotek apod.
elektrikar121:
protoze se na druhem konci inukuje napeti a kazdy motor je jiny tak se uzaviraji obvody a shori to je to jak u FCU viceotackovich motoru
Milan Karvánek:
Citace: elektrikar121 13.09.2011, 18:49
protoze se na druhem konci inukuje napeti a kazdy motor je jiny tak se uzaviraji obvody a shori to je to jak u FCU viceotackovich motoru
sem nejak nepochopil woe skus to cesky a trochu podrobnejc
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana