Jaké zóny jsou v koupelně správně?

(1/3) > >>

Pavel Vršecký:
Potřebuji umístit zásuvku pro fén, strojek nad umyvadlo, dále vypínač pro světlo a audio rádio dle nákresu. Podle zón na obrázku 1 pokud vše umístím min. 60cm nad umyvadlo a 60cm od vany pak je to ok, ale podle obrázku 2 to ok není neb jsem v umývacím prostoru. Čeho se tedy držet? Někde jsem dokonce viděl prostor nad umyvadlem jako zónu 3 "bez zóny",  možná je to z jiného státu.

Mám problém pokud bych se držel obrázku 2 pak musím umístit zásuvku na protější stranu přímo na proti otevírání koutu, což mi přijde bezpečnostně horší, ikdyž dodržím vzdálenosti a ještě bych tahal kabel od fénu z jedné strany koupelny k zrcadlu, což také na pytel. mohu ještě zmenšit umyvadlo a posunout k vaně, ale jak to bude vypadat + umyvadlo totál malé a ještě ta nesymetrie. Dá se to řešit zásuvkou s výčkem či vyšším krytím + chránič? Jaké je řešení?

J.Snajdr:
Koupelny myslim řeší čsn 332000-7, tj. umístit mimo zonu 2, tj. 60 cm od hrany vany, u umyvadla myslim 20cm od hrany s umístěním pod umyvadlem, chránič na zásuvky a světla 30 mA, pospojení, ..........

Khun Václav:
Myslím že konkrétně norma ČSN 33 2000-7-701 Prostory s vanou nebo sprchou a umývací prostory...
Zásuvku s krytím alespoň IP 44.

Jirka Š. Svejkovský:
Umývací prostor řeší ČSN 33 2130 ed. 2. Umyvadlo přecejenom nemusí být jenom v koupelně, ale i v kuchyni. Nicméně, obrázek, který předložil pan Vilfein platí nadále. Pozor na vyjímku. Pokud nad umyvadlo umístíte výrobek (zrcadlo s osvětlením a zásuvkou),  tak obrázek neplatí. Výrobce ručí za bezpečnost a může si zásuvku nebo světlo umístit kam chce. Stačí mít CE na atestu.

Jan Franěk:
Citace: Pavel Vršecký  11.09.2011, 12:45

Potřebuji umístit zásuvku pro fén, ............

To bych se z toho zbláznil. Opět je vynechám projektant a někdo to bastlí bez znalosti norem, navíc podle obrázků z časopisu a dokonce možná z jiného státu. Předpokládám, že ani není elektrikář a klidně bastlí nebezpečný prostor a to koupelnu. Teď řeší zásuvku, pak možná světla a nakonec mu poradíme jak udělat pospojení o kterémslyší možná až teď. Ušetří za projektanta a mi tu poradíme ve svém volném čase a zadara. OK. Pak něco změní, nebo zvoře a bude to na nás, že jsme mu to jako odborníci poradili tady na Elektrice. Revizák si o nás bude myslet něco... .
Až budu potřebovat vyoperovat slepé střevo, pošlu obrázky z internetu a napíšu, že si nejsem jist jestli mám řezat 5cm pod pupkem a 10cm nastranu a na kterou vlastně, tak se na Doktor. cz tak doktoři přetrhnou, aby se semnou nemuseli řezat. Ještě ušetříme našemu zdravotnictví. Nadstandart budu mít doma, když to přežiju.  (zle)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana