Znáte tajemství signálu DCF?

<< < (2/3) > >>

Jiří Schwarz:
Jako správný "západočeský kutil" jsem byl po "otevření hranic" X-krát v SRN nakupovat u Conrada. Občas se tam "v koši" našlo zajímavé zboží, co bylo prodáváno jako vadné, za minimální cenu.
Mám doma z té doby dvoje náramkové hodinky řízené DCF. Občas jdou, občas se "zblázní" a rozběhnou se a nastaví nesmyslný čas,...
Měly podle výrobce nějakou SW fintu, že když vypadly ze synchronizace, řidil jejich činnost vestavěný krystalový oscilátor a snažily se zasynchronizov at v době mezi 2. a 4. hodinou noční, kdy se předpokládalo, že nebudou v pohybu a signál se nebude měnit.

DCF používáme mimo jiné pro řízení času v PC, které se používá pro záznam důležitých hovorů na telefoních a radiových sítích pro řízení dopravy. Někdy je to boj, čas OK, ale při nějaké manipulaci (servis, přehrávání nahrávek,...) se zapne monitor a synchronizace se rozpadne. A takové Přeštice (kousek od Plzně směrem na Klatovy),  tam to pravděpodobně zahlcuje SV vysílač...

Václav 3:
Jak napsal kol. Schwarz, já měl takovéhle hodiny z výprodeje (nebyl to ale ...),  které trpěly špatnou citlivostí. Aby se zasynchronizov aly, bylo třeba je odnést na zahradu a ve volném terénu se chytily a pak běžely třeba celý půlrok do změny času dobře. Nakonec jsem se do nich podíval a našel problém u ferit. antény, samopájitelný vodič feritové antény nebyl až tak samopájitelný.

Jozef BABJAK:
Ako správca okrem iného aj NTP servera jednej univerzitnej siete si dovolím vyhlásiť, že presnosť času synchronizovan ého cez NTP je dostatočná pre drvivú väčšinu technických zariadení, o ľuďoch ani nehovoriac. Stačilo pri konfigurácii NTP servera trochu rozmýšľať a výsledkom bola dlhodobá odchýlka menšia ako 1ms. Pritom boli ako zdroj použité 3 verejne dostuné stratum 2 servery.

Naproti tomu objektívne uznávam, že som vidiel zákazníka, ktorý potreboval absolútne presný čas (on ho v skutočnosti nepotreboval, iba si myslel, že ho potrebuje),  ťahal čas z GPS satelitov ... a celé to proste nefungovalo, a keďže monitoring serverov (ani) v tomto ohľade nebol, jeho odchýlky boli v minútach až desiatkach minút. A za to celé platil obrovské prachy, pretože riešenie cez NTP zadarmo pre neho jednoducho nebolo dosť dobré.

Známi majú hodiny nastavované cez DCF, pravdepodobne od Conrada. V doline medzi horami na strednom Slovensku. Kukučkové hodiny sú spoľahlivejšie .

Fuk Tomáš:
Jj, u běžných hodin řízených DCF77 nikdy nevíte, jestli se naposledy zasynchronizov aly před minutou nebo před měsícem. Já jako primární časový normál používám NTP, jako sekundární jedny hodinky (dělají +1s/měsíc) a na DCF77 jsem rezignoval - courání o několik s za den je běžné a nepredikovatel né.

Martin Kurka:
Citace: Jozef BABJAK  12.09.2011, 10:39

Kukučkové hodiny sú spoľahlivejšie .

Jak které....někte ré jsou nastavované také podle DCF ;)

Aby k nim nemuseli připojit časový satelitní synchronizační modul (ale dnes s tím už fakt nejsou problémy - dnes už vypadá jako přežraná PC myš napojovaná přes USB - viz příloha).

Jinak synchronizace času Widli podle NTP serveru koriguje a zohledňuje PING, takže přesnost je velmi vysoká.
Widle si v okamžiku vyslání požadavku  na čas poznamenají svůj interní čas a pak si stopnou za jak dlouho přijde odpověď.  A když těch dotazů pár uděláte, zprůměrujete půldobu odezvy, pak je nastavený čas mnohem přesnější než je v 90% případů potřeba.

Hlavně si neřiďte čas podle studiových hodin televize nebo rozhlasu vysílaného přes DVTB . Tam je zpoždění systémové a podle počtu opakovačů na trase různé. Kdo si přepínal analogové a DVTB vysílání na shodném kanálu ví o co jde.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana