Znáte tajemství signálu DCF?
Radek Kaisler:
Signál DCF a jednotný čas. Dvě pevně spjatá sousloví. Přibližme si je trochu více. Signál DCF využijeme u časoměrných zařízení. Jedná se buď o autonomní nástěnné hodiny, budíky atd. nebo o systémy rozvodu jednotného času.
V signálu DCF je zakódována informace o momentálním přesném čase ...
Zdroj: zde...
Jak byste reagovali na tuto související otázku vy?
Václav 3:
Velice užitečná věc, kterou používá mnoho z nás i doma, protože cena hodin s přijímačem v poslední době klesla na velice přijatelnou úroveň.
Velice podobný systém pracoval i u nás pod označením OMA z vysílače v Poděbradech na kmitočtu 50 kHz již před více jak 30 léty, přijímače bohužel nebyly k dispozici, jediná možnost byla amatérská stavba, která byla popsána v číslech 3 a 4 ročníku 1979 Amatérského Radia. Vysílač a celý systém po revoluci zašel na nedostatek peněz.
Martin H.:
Veľmi presný čas je všetkým dostupný aj cez Interent, protokol NTP (Network Time Protocol). Popis na Wikipédii.
Jiří Schwarz:
Citace: Martin H. 12.09.2011, 08:25
Veľmi presný čas je všetkým dostupný aj cez Interent, protokol NTP (Network Time Protocol). Popis na Wikipédii.
Pořád je ta přesnost mírně omezena rychlostí komunikace, jakákoliv korekce pomocí testování doby odezvy serveru je problematická, protože není jednoduché dobu odezvy rozpočítat na "cestu tam a cestu zpátky"
Takže pro mě je DCF jasná jednička, už třeba proto, že hodiny na 2 AA alkalické baterie běží víc než rok (kdybych občas nesvítil, asi podstatně déle...), tak proč zapínat PC...
Samozřejmě má DCF signál i jisté nevýhody plynoucí např. z nízké frekvence (77,5kHz), protože je snadno "rušitelná" některými produkty např. spínaných zdrojů,...
Petr Doležal:
Mám hodiny řízené DCF a vypadávají mi ze synchronu. Závislost na počasí jsem nevypozoroval, feritka je asi ve směru sever -jih. Prostě se zblázní a z ničeho nic začnou fofrem ubíhat přes celý ciferník (malá ručička oběhne ciferník 1 až 2x). Koupil jsem dvě antény DCF a nějaký koáxek z mobilové techniky (doporučil mi to nějaký radioamatér) a potřeboval bych to zprovoznit (jako pasivní převaděč). Protože mám k tomu hodně dotazů, bylo by nejlepší, kdybych to s někým řešil privátně (email, Skype, mobilem, kde hovorné platím já)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana