Stačí tři vývody ze základového zemniče, navržené stav. firmou?
Jiří Buben:
Citace: Pavel Horský 28.08.2011, 10:28
Viděl jsem již několik základových zemničů provedených zedníky ze stavebních firem a pohled byl více než žalostný.
Ale ono i hodnoty zemního odporu při měření bývají v takových případech dosti žalostné. To více méně odpovídá tomu žalostnému pohledu.
Již jsem se setkal s několika takovými základovými zemniči kde jsem naměřil odpor 16 až 22 Ohm. Jednalo se o základové zemniče, v oblasti, kde se běžně dosahuje hodnot řádově v jednotkách Ohmu.
Daniel Hudzík:
Stavebna firma projektuje zakladovy uzmenovac? Nebodaj tam maju aj elektro-projektanta? Alebo to robia "tak ako vzdy"?
Pavel Horský:
100% "Tak ako vzdy". Stejně tak se pak montuje i vrchní část hromosvodu. Pak se to vše zreviduje od stolu a prachy jsou doma. Běžná praxe, s kterou pravděpodobně nikdo nehne, dokud poctivý elektrikáři a firmy budou držet hubu a vše přehlížet, jako doposud. (zle)
Dokud si sami neuděláme v našem řemesle pořádek, budeme vždy jen nadávat. A bude hůř.
Jiří Schwarz:
To je ale také tak trochu chyba systému, kdy se povolí stavba na základě projektu, ale už se vůbec nezkoumá správnost s kompletnost projektu.
Kulaté razítko "člena ČKAIT" je pro úředníka stavebního úřadu "svaté" a nedovolí si proti němu ani "pípnout" (že by to by zvyk z doby, kdy se bál "pípnout" proti dokumentu s podpisem stranického funkcionáře?)
Možná by bylo zajímavé pokusit se zmapovat jestli je to na všech stavebních úřadech stejné.
"Nejbližší" stavební úřad funguje přesně jak píšu (o tom ještě horším v práci SÚ psát na skoro veřejném webu nelze)
Jan Franěk:
Je to naprosto všude stejné.
Problém bude i v tom, že úředníci nemají potřebné znalosti, aby mohli posoudit jestli je něco kompletní, nebo správně provedené. Jejich práce spočívá v tom, že postupně dělají "fajfky" u řádků v seznamu. Revize..... ano je, projekt, ten je taky, ......... , tak to bude všechno OK. Můžeme se na ně zlobit? Nedělají jen to, co mají nakázáno od svého vedení? Chyba bude podle mne spíš systémová.
A teď k dotazu.
Nechte si předložit opravdový projekt pro celou ochranu před bleskem, včetně základového zemniče a hlavně analýzu rizik. To by mělo o kvalitě projektu vše vypovědět. Pokud se o to pak podělíte s námi, můžeme vám poradit více, i když je v podstatě jasné, že tři "vývody" bude málo.
Jinak jde i o samotné provedení zemniče. Třeba nátěry spojů a přechodů z betonu do země a tak podobně. Pro stavebníky je uzemnění pouze okrajovou záležitostí, proto k tomu taky tak přistupují. Řekl bych, že ideální je to nechat zkontrolovat před zalitím betonem, některým RT.
Citace: Pavel Horský 28.08.2011, 10:28
Jak je vůbec možné, že základový zemnič navrhuje stavební firma?!....
To bylo první, co mě po přečtení dotazu napadlo. (dance) Ale máme jen kusé informace. třeba to "nabastlil" i nějaký projektant, nebo elektrikář. Třeba se dozvíme více informací, popřípadě i jméno "stvořitele" o:-) .
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana