Aký je význam ističa v sérii s prepäťovkou v HR?

<< < (2/6) > >>

Roman GAJDOS:
Citace: Milan Hudec.  19.08.2011, 18:46

To Gajdoš: jste si vědom, že jste si vybral přepěťovku pouze na bázi varistoru, nikoli jiskřiště?
To je jak svíčková z vepřového :)

Uvedomujem si to. Podľa firemných materiálov (a nie len od MOELLERa) je to vhodná ochrana pre 100kA blesky (50kA do zeme a 50kA cez prívodnu sieť naspäť - 4 x 12.5kA). Je to vhodná ochrana pre LPS III, kde štandardné rodinné domy (neprepchaté elektronikou) patria. Mala by byť dostačujúca pre 93% bleskov.
A jedným dychom dodávam, že si uvedomujem, že ochrana s parametrami 4 x 25kA by bola vhodnejšia (100% bleskov...). Ale ako stále pri stavbe RD (a nie len tam) musím zvažovať všetky výdaje. Jazdím na fábii a nie na 2x väčšom off-roade, ktorý je tiež podstatne bezpečnejší ako fábia a netreba veľa vymýšľať ako by stret takých aut dopadol.
Už vidím, ako mi pán Hájek (nič v zlom) nakladá, ako si nevážim život svojej rodiny a mal by som si zabaliť kufor v prípade evakuácie...

Milan Hudec:
Netuším jaké máte rizika, a kolik kA skutečně potřebujete, pouze jsem vás chtěl upozornit nanectnost varistoru a to jeho stárnutí - může se stát, že za pár let budete kupovat ochrany jiné.Mám ve zvyku nasazovat pokud možno technologie, které jsou napořád, nejsem tak bohatý abych se stejnou věcí zabýval a investoval do ní několikrát.

Jan Hájek:
Citace: Roman GAJDOS  19.08.2011, 19:56

Už vidím, ako mi pán Hájek (nič v zlom) nakladá, ako si nevážim život svojej rodiny a mal by som si zabaliť kufor v prípade evakuácie...

Ne to je je Vaše volba, jen jsem upozornil na to, že pokud máte v analýze rizika SPD typ 1 pro vyšší LPL než je projektovaná LPS, tak máte rizika v nižší než tolerovatelné úrovni (ve většině SW zelená barva),  no a pokud hodíte SPD s odpovídajícími parametry navržené LPL, tak to máte v červené a dostanete se k tomu, že volíte daleko dražší opatření jako je vyšší třída vnější LPS, stínění, požární instalace atd. Takže úspora na SPD se několika násobně prodraží na všem ostatním, schválně si to zkuste na Milanově SW, je na www.kniSka.eu zdarma.

Poměrně opomíjeným problémem, který souvisí s testováním SPD pouze podle požadavků norem, tedy nesystémovými zkouškami, je problematická koordinace mezi SPD typ 1 na bázi varistoru s další SPD typ 2 ,3 či varistorem v zařízení (dost výrobců elektrických zařízení instaluje na vstupní svorky varistor S20K275). Je to podobné, jako když nebyla koordinace mezi dříve vyráběným jiskřištěm a varistorovým SPD typ 2.
 Zrovna dnes jsem řešil po telefonu jeden případ, kdy technologie za SPD typ 1 na bázi varistoru byla poškozena a ta varistorová náhražka poškozena nebyla.
 Na toto téma máme od německých kolegů zajímavý článek již v češtině, ještě jsme ho neuvolnili, napište mi, rád vám ho po uveřejnění zašlu.

Jozef BABJAK:
Pán Hájek, uvedený článok by zaujímal aj mňa. Mohli by ste si ma, prosím, pripísať do zoznamu záujemcov? Môj email je jozef.babjak@gmail.com.

Odbočili sme ale od témy: vedel by niekto vysvetliť ten 32A istič predradený prepäťovej ochrane?

Roman GAJDOS:
A samozrejme,  že by som si niečo o tejto téme chcel prečítať aj ja (koordinácia varistorov na 1.,  2. a 3. úrovni). Mail:    gajdos.roman@gmail.com. A ďakujem.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana