Jak vypočítat výkon transformátoru?
Fik.M:
Jak vypočítat výkon transformátoru pro ruční svářečku folie, když odpor jednoho kanthalu je 0,293 Ohmu a jsou zapojeny dva paralelně? Výsledný odpor je 0,1465 ohmu. Napětí bych chtěl 36V. Svářecí impuls většinou trvá max. do 1 vteřiny.
Podle ohmova zákona se to asi nepočítá, to vyjde strašné numero.
Fik.M:
Jedině, že by se mohlo krátkodobě přetěžovat trafo, protože impuls trvá max. 1000ms. Jenže, o kolik by se mohlo přetižit a jaké zvolit? Třeba je to špatná úvaha, nevím.
raj:
Podle Ohmova zákona se to počítá ...
Ve Vašem případě je třeba znát zatěžovatel. Zjistěte si, jak dlouho si může trafo "odpočnout" po té vteřině kdy dodává výkon a přes energii (výkon/čas) se dostanete k oteplení při zvolené proudové hustotě vinutí a jste doma. Pak jen vyřešit jak odvést teplo ( ventilátor, dva ventilátory ...) a je to.
Fik.M:
Nemohl by jste mi uvést nějaký příklad, prosím. Abych to pochopil i já ...
Jan Kelbich:
No v první řadě, já bych začal od požadovaného výkonu toho odporového drátu. Připadá mi, že 9 kW je pro takovou svářečku trochu mimo. Jak jste přišel právě na 36 V ? Mě to připadá, že vám to napětí padlo do oka z nějaké normalizované řady, jiný důvod pro něj asi nemáte.
Takže, až budete znát požadovaný výkon (a ten zase závisí na rozdílu teplot, ochlazování atd.), tak má smysl uvažovat o transformátoru . Ten se jistě dá pro tento účel poněkud poddimenzovat, ale s rozumem a je třeba vědět jak.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana