Jak má být zapojen oddělovací transformátor?
Jiří Čechura:
Knížka je česká, autor taky a je to vlastně výcuc z norem ČSN. Rok vydání 1993
Jiří Čechura:
Ano, v knížce je to ještě pod starým názvem "ochrana oddělením obvodů". Vždyť přece píšu o oddělovacím transformátoru, ne?
Pořád mi ale nikdo nevysvětlil, jak provedu to pospojení s pracovním místem, když ochranný kontakt zásuvky není nikam z krabice trafa vyveden. Proto píšu o té extra svorce. U žádného oddělovacího transformátoru jsem ji ale neviděl, tak jak?
Václav 3:
Výcuc z norem z r. 1993 je zastaralý, většina norem se od té doby změnila, některé i několikrát. Tak mě napadá, co za spotřebič a případně kolik jich budete do onoho oddělovacího trafa zapojovat, pokud to bude zařízení ve dvojité izolaci, není důvod vůbec připojení ochr. kolíku řešit, stejně nikam dále nepovede a nebude zapojen.
Milan Hudec:
Pokud nejste elektrikář, budete stejně používat trafo pouze s jedním připojeným spotřebičem, a tam ochranný vodič netřeba.
V případě více spotřebičů je situace složitější, norma s tím počítá a proto je tato ochrana v současné době povolena jen pod dohledem elektrikáře.
IM:
Citace: Jiří Čechura 14.08.2011, 22:55
jak provedu to pospojení s pracovním místem, když ochranný kontakt zásuvky není nikam z krabice trafa vyveden
NIJAK. Již z názvu je patrno, že když chci něco oddělit asi to nebudu s něčím spojovat. Jinak viz ČSN 33 2000-4-41 ed. 2. Určeno převážně pro jeden spotřebič. :'(
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana