Jak má být zapojen oddělovací transformátor?
Petr M:
Citace: Jiří Čechura 14.08.2011, 22:55
Ano, v knížce je to ještě pod starým názvem "ochrana oddělením obvodů". Vždyť přece píšu o oddělovacím transformátoru, ne?
Pořád mi ale nikdo nevysvětlil, jak provedu to pospojení s pracovním místem, když ochranný kontakt zásuvky není nikam z krabice trafa vyveden. Proto píšu o té extra svorce. U žádného oddělovacího transformátoru jsem ji ale neviděl, tak jak?
Přidat proti tomu pospojování hlídač izolačního stavu a na každou větev proudový chránič. Pak by to snad mohlo být i bezpečný...
Ale je otázka, kdo by dával trafo za x peněz, dva chrániče po litru a další litr za hlídač izolačního stavu, když může dát dvě trafa s polovičním výkonem za x/2... Takže asi tak...
František Šohajda:
Hlídač izolace....běž ný /lepší/typ co se používá např. ve zdravotnictví cca 22 000.-Kč (dance)
Petr M:
Koukám, že tu cenu jsem podstřelil... Tobude asi tím, že jsem izolovanou soustavu řešil jenom v doma v dílně.
Mám tam 100VA trafo pro osciloskop a 100VA trafo na bastly. Cena nějak pod 1500 za jedno a mám jistotu, že osciloskop není na potenciálu laděnýho zařízení... Levnější a dokonce lepší, než velký trafo a bižuterka kolem za desetitisíce.
Jiří Čechura:
(poklona) za informace, přečetl jsem si tu normu ČSN 332000 čl. 413.5.2 a už to začínám chápat. Takže jestli jsem to pochopil, pokud by mělo trafo jen jednu zásuvku (413.5.2) - ochr. kontakt se nevyvádí, pokud by třeba mělo víc zásuvek (413.5.3.1 a 413.5.3.2), musí být jejich ochr. kontakty vzájemně propojeny (to je to vlastně to neuzemněné místní pospojování) a opět se nikam nevyvádí. Kdyžtak mě prosím opravte. (poklona)
Milan Hudec:
Citace: Jiří Čechura 16.08.2011, 18:19
(poklona) za informace, přečetl jsem si tu normu ČSN 332000 čl. 413.5.2 a už to začínám chápat. Takže jestli jsem to pochopil, pokud by mělo trafo jen jednu zásuvku (413.5.2) - ochr. kontakt se nevyvádí, pokud by třeba mělo víc zásuvek (413.5.3.1 a 413.5.3.2), musí být jejich ochr. kontakty vzájemně propojeny (to je to vlastně to neuzemněné místní pospojování) a opět se nikam nevyvádí. Kdyžtak mě prosím opravte. (poklona)
Mimo jedné hrubky v pořádku.
Neuzemněné m ístní pospojování není to samé jako neuzemněné pospojování - nic si z toho nedělejte, pletou to i zkušenější :)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana