Je nutné při bouřce vypínat přívod vody?

<< < (16/27) > >>

Jan Hájek:
Citace: Jaroslav Ratiborský  16.08.2011, 12:19

Vypadá to,že někteří z diskutující nejsou schopni respektovat skutečnost,že 90 % z provozovaných elektroinstala cí není vybaveno žádnou ochranou před přepětím přičemž četnost poškození těchto elektroinstalc í vlivem přepětí ...

To vycházíte z nějaké studie, že mluvíte o faktu? Předložte nějaký relevantnější zdroj než je vaše zkušenost.

Milan Hudec:
Citace: Jaroslav Ratiborský  16.08.2011, 12:19

Vypadá to,že někteří z diskutující nejsou schopni respektovat skutečnost,že 90 % z provozovaných elektroinstala cí není vybaveno žádnou ochranou před přepětím přičemž četnost poškození těchto elektroinstalc í vlivem přepětí je minimální.
Tím nemám na mysli příspěvky p.Kadlíka.

Tak já na 100% tvrdím, že elektroinstala ce je chráněna před přepětím izolací ať již vzdušnou či uměle nanesenou z výroby, vzdušnými vzdálenostmi, povrchovými cestami, rozvětvevením instalace atd.

Dále by mne zajímalo, proč tak nesnášíte SPD - zklamaly vás?

Lubomír Jindra:
Jen pro zajímavost, přesto že to není úplně moje parketa, tak jsem se za poslední rok již dvakrát setkal s po bouřce vyhořelým prastarým čerpadlem z domácí vodárny. Přitom jiné škody nebyly v budově zaznamenány.

Petr M:
Citace: Lubomír Jindra  16.08.2011, 20:40

Jen pro zajímavost, přesto že to není úplně moje parketa, tak jsem se za poslední rok již dvakrát setkal s po bouřce vyhořelým prastarým čerpadlem z domácí vodárny. Přitom jiné škody nebyly v budově zaznamenány.

No jestli je to taková bestie, jako bývala u rodičů, tak se nedivím. Smalťák na statoru určitě těch pár kV nevydrží, stator uzemněný a ke všemu ještě kovová uzemněná trubka do studny... Jako SPD celkem použitelný, jenom to průrazný napětí asi nebude uvedeno v katalogu (whist)

Jan Hájek:
Když jste toto téma nakousli, tak stran zpětného vniknutí bleskového proudu z vody do instalace norma bohužel mlčí, zřejmě se jedná o zcela okrajovou záležitost, nicméně jsem se s tím za poslední cca 2 roky setkal už asi pětkrát. Tak to raději každému doporučuji a tak nechávám volbu na něm. Oproti starým čerpadlům je to u nových, plastových a vybaveným frekvenčním měničem opravdu problém a dost drahý. Navíc vrty bývají většinou vyloženy plastovou trubkou a pak ten bleskový proud prostě jinudy než čerpadlem nahoru nemůže. Asi o tom napíšu článek.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana