Je nutné při bouřce vypínat přívod vody?
blesk11:
Klaustrofobik doufám nejsem, ale co když budu bos na podlaze v koupelně a zároveń se budu držet bojleru kde bude třeba těch 5000V? Podle ohmova zákona to asi koupím néééé? Ten kohout na vodovodní přípojce mi je celkem šumák :D
Jirka Š. Svejkovský:
Budete-li mít instalaci v koupelně provedenout podle platných norem a na domě hromosvod také, nebezpečí je výrazně menší.
Petr M:
Citace: blesk11 15.08.2011, 19:04
Klaustrofobik doufám nejsem, ale co když budu bos na podlaze v koupelně a zároveń se budu držet bojleru kde bude třeba těch 5000V? Podle ohmova zákona to asi koupím néééé? Ten kohout na vodovodní přípojce mi je celkem šumák :D
Dlažba přidá do série s člověkem několik desítek megaohmů proti nejbližší kovové věci. Tam se dá předpokládat trubka nebo armatura v betonu, obojí připojeno na HOP jako bojler :-) Takže opět nulový proud, ale mnohem větším odporem... (dance)
Prostě kvalitně udělaný dům je na jednom potenciálu a mohu se držet čehokoliv kovovýho (mimo holé fáze samozřejmě) a stát kdekoliv, aniž bych přišel k úrazu. :D
A když přidám přepěťovky v konfiguraci 3+1, ta "1" mezi PE a N uvede střed rozvodů na takový potenciál, že se neprorazí ani izolace kabelů a spotřebičů. Ta "3" jsou svodiče mezi N a Lx. Ty zajistí, že mezi N a L nebude 5kV. Svodiče jsou místo s nejmenší izolační pevností a výboj přeskočí na nich, místo aby prorazil izolace.
Lubomír Jindra:
Ohledně toho uvedení na stejný potenciál je dnes takový paradox:
- stará bytová zástavba s kovovým potrubím voda, plyn, topení zrovna moc kvalitní pospojování nemá
- nové bytové budovy, kde by již vše mohlo být perfektní už to zase nepotřebují, protože všechno je z plastu
(teď jsem se otřel o pospojovače a ti mě rozporcují zaživa ;))
Petr M:
No když už se o tom mluví, ty plastový trubky jsou pro mě taky "záhada". Copak topení v Cu, ale vodivá voda v plastu a pospojováno jenom na kotli nebo bojleru... Chytlo by to blesk, kdyby vodárna byla ve vedlejší ulici na jiné trafostanici a jiný rozvody (kanalizace a plyn) byly v plastu?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana