Je nutné při bouřce vypínat přívod vody?
Jaroslav Ratiborský:
Citace: Jiří Schwarz 15.08.2011, 12:41
Já bych za bouřky asi zbytečně na uzávěr vody nebo plynu na kovové trubce nesahal.
Takže když to mám zavřít, asi bych potřeboval nějaké "hlášení, že se cosi blíží".
To je jako odpojování antény od TV nebo telefonní linky od PC.
Pokud to dělám "po prvním blesku", nevím, když přijde další, takže tak trochu hraji "ruskou ruletu"...
Ochrana před bleskem je v podstatě také ruleta s nejistým koncem respektive výsledkem .
Lubomír Jindra:
Citace: Jan Hájek 15.08.2011, 12:40
Ale jsme zase u toho zavádění a vytrhávání z kontextu, obrázek by měl být doplněn o tabulku A1, A2 a obr. A3, A4, A5. :)
Z kontextu článku by mohl laik nabýt (nejenom laik jak ukázala tato diskuze), že maximální hodnoty bleskového proudu, tvaru vlny dosahují hodnot, pro které jsou hodnoty vyžadované u technických opatření malá, ale to není pravda.
Já bych to tak nehrotil :) Je to "leták" kterému mají porozumět lidé, kteří zrovna nečtou Blesk. ;)
Chápu že kladete velký důraz na profesionalitu, když je většina vašich kontaktů s lidmi z oboru. Já mám přesně opačný problém, neustále potřebuji laikům vysvětlovat jak a proč funguje tohle a proč v rozvaděči mají to a ne to, proč je tohle uděláno tak a ne tak... a přitom nemohu používat žádné příliš odborné výrazy a už vůbec ne odkazy na odborné zdroje, protože jinak by na mě 99,9% prostých občanů neelektrikářů koukalo jako na tatara :)
Jan Hájek:
Citace: Jaroslav Ratiborský 15.08.2011, 12:53
Ochrana před bleskem je v podstatě také ruleta s nejistým koncem respektive výsledkem .
Na základě které studie tak vyvozujete?
Jan Hájek:
Citace: Lubomír Jindra 15.08.2011, 13:07
Já bych to tak nehrotil :)
Já to nehrotím ;).
Citace: Lubomír Jindra 15.08.2011, 13:07
neustále potřebuji laikům vysvětlovat jak a proč funguje tohle a proč v rozvaděči mají to a ne to, proč je tohle uděláno tak a ne tak... a přitom nemohu používat žádné příliš odborné výrazy a už vůbec ne odkazy na odborné zdroje, protože jinak by na mě 99,9% prostých občanů neelektrikářů koukalo jako na tatara :)
No a to je právě to nejtěžší, nejpracnější a zároveň nejužitečnější, co každý můžeme pro elektrotechnik u udělat.
Jaroslav Ratiborský:
Citace: Jan Hájek 15.08.2011, 13:10
Na základě které studie tak vyvozujete?
Na základě žádné studie a své zdroje informací si nechávám pro sebe.
Neznám důvod dělit se s někým o ně.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana