Je nutné při bouřce vypínat přívod vody?

<< < (6/27) > >>

Rozmahel Vladimír:
Je třeba rozlišit dvě věci, dobu 10/350, která říká to, náběh vlny trvá 10dehn.cz/pdf/zastoupeni/archiv07_08/ELI_DV.pdfs a sestup do PŮLTÝLA, trvá 350 µs. To ale pořád není konec bleskové vlny.
Např: wéwéwé.dehn.cz/pdf/zastoupeni/archiv07_08/ELI_DV.pdf

Jirka Š. Svejkovský:
Sestup do poloviny je opravdu 350us. Ale pochybuju, že do nuly to bude trvat 1.200.000us. Tady jsme o tři řády někde jinde. Ještě bych zkousl, že série jisker, které jdou těsně za sebou bude takovou dobu trvat. Ale součet časů, po který proud bude procházet takový zdaleka nebude.

Rozmahel Vladimír:
Nepsal jsem, že by to bylo tak dlouho. Sestup k nule nebývá na časové ose dotažen až do nuly, křivka je ale velmi pozvolná a plochá. Je možné, že se zde uvažuje oříznutí přepěťovou ochranou, skutečný výboj asi ale teče od náběhu přes maximum zpět do nuly. Je to ale " pouze " zkušební vlna.

Stanislav Látal:
Citace: Martin Novák  14.08.2011, 08:47

Panove, ale uvedomujete si, ze presne stejnym zpusobem nas media informuji treba o ekonomice, zahranicni politice, nebo treba o teroristech? Akorat, ze to vetsina z nas nepozna...  :'(

Ale média takto úspěšně oblbují lidi už stovky let !
Část lidí to prostě nečte ... Někteří proto, že tomu nerozumí a někteří už mají oblbování dost.
Na SPŠE jsme měli v ČJ povinnou četbu od Jaroslava Haška : Dějiny strany mírného pokroku v mezích zákona. Divím se, že tuto knihu soudruzi nezakázali - popisuje sice dobu Rakousko Uherska a Češství našich politických vůdců. Sám jsem si ji koupil i když jsou tam neuvěřitelné pitomosti.
Jenže dnes mi připadá, jako by Hašek byl nějaký Nostradamus a předpovídal budoucnost české politiky a našich vůdců   (bigbb)

Jenže s tou informovaností veřejnosti by se mělo začít na ZŠ a ne v nějakém rádoby objektivním plátku. To je jako s aktivními bleskosvody. Budou lidi masírovat sladkými slovy o úsporách peněz a jednoduché (levnější) instalaci, až slabší jedinci uvěří a s nadšením koupí ...  >:D

Lubomír Jindra:
Citace: Vladimír Brok  14.08.2011, 10:19

Pane kolego Jindro, pak nechápu, proč se svodiče bleskových proudů zkouší předepsanou rázovou vlnou s časovým průběhem 10/350 mikrosekund a nikoliv milisekund?

To opravdu nevím, možná se zkuste zeptat výrobců, zřejmě jim takový test vyhovuje  ;)

Citace: Vladimír Brok  14.08.2011, 10:19

Až někde uvidíte blesk, který bude trvat cca 1 sekundu tak mi
dejte vědět. Rád si tu vypálenou díru v zemi a nebo utavený hromosvod přijedu vyfotit.

Celková energie blesku není tak velká, aby způsobila takové jevy. Některé skály na vrcholcích kopců nesou stopy po úderech blesků, ale to jsou jen malinké důlky.

Psal jsem to zjednodušeně, asi to bylo nejasné, průběh blesku mrak - zem probíhá zhruba takto:
začne sestupovat tak zvaný "leader"jak se blíží k zemi, vznikají vzestupné výboje, které směřují ze země vzhůru. (existenci těchto vstřícných výbojů, které často vznikají z hromosvodů, obzvláště pak z hromosvodů výškových budov vydávají výrobci tak zvaných "aktivních hromosvodů" za své knowhov, přitom je to ale celkem bežný ba častý jev, prostě aktivní hromosvod je chytrý podvod)v okamžiku kdy se tyto výboje propojí, proteče vytovřeným vodivým kanálem velký proud a to je teprve okamžik, které vidí lidské okonásledně je vodivý kanál přerušenobvykle pak dochází k tomu, že stejnými místy začne procházet nový leader a tak se celá situace opakuje 2 - 3xněkdy se vše opakuje častěji a to až 50x
Citace: Jirka Š. Svejkovský  14.08.2011, 13:00

Sestup do poloviny je opravdu 350us. Ale pochybuju, že do nuly to bude trvat 1.200.000us. Tady jsme o tři řády někde jinde. Ještě bych zkousl, že série jisker, které jdou těsně za sebou bude takovou dobu trvat. Ale součet časů, po který proud bude procházet takový zdaleka nebude.

Skousáváte to správně - jak jsem psal v původním příspěvku:
Citace: Lubomír Jindra  13.08.2011, 18:48

Celková délka blesku je správně uvedena 250 až 1200ms - blesky které se spojí se zemí patří právě k těm delším, protože jedním kanálem projde více výbojů. Maximální proud ale netrvá po celou dobu trvání blesku, je to špička když dojde k vytvoření celistvého vodivého kanálu země - mrak.

No a těch "špiček" může být za sebou až padesát, ale samozřejmě v žádném případě neteče bleskový proud 200kA kontinuálně 1,2s  :)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana