Je nutné při bouřce vypínat přívod vody?
Milan Hudec:
Citace: Zdenek Rajmont 20.08.2011, 09:58
... ještě dodej "Bratrsvo kočičí pracky"... ;)
Ačkoliv pracuji s nejmodernější současnou technikou, jsem v jádru velmi konzervativní člověk. To, že něco používají ve velké míře jiní není pro mne argument o tom, že se jedná o řešení správné a nutné. Během cca 1/2 hodinového rozhovoru s Tvým nudícím se německým šéfem na Vašem stánku na letošním Ampéru i on v klidu přiznal, že kolem přepěťových ochran se strhla hysterie, která má samozřejmě pozitivní vliv na výši obratu Vaší firmy.
Jak správně píše kol. Franěk Možná by mne přesvědčila statistika o celoročním působění takovéto ochrany (pokud existuje). Jinak se jedná o pouhou empirii bez přesvědčivých důkazů. A tvrdím, že diskové pole před úderem blesku neochrání nic.
Jen na okraj - dle mého konzervativníh o jádra, fotka patří na fotopapír, nikoliv na disk. (jsem zvědav, do se bude ukazovat za 100 let v muzeích - CDčka visící na provázku ?
Diskové pole skutečně neochrání SPD kvůli vysoké době své odezvy, řešením je velice nadstandartní pospojení.
Jan Hájek:
Během cca 1/2 hodinového rozhovoru s Tvým nudícím se německým šéfem na Vašem stánku na letošním Ampéru i on v klidu přiznal, že kolem přepěťových ochran se strhla hysterie, která má samozřejmě pozitivní vliv na výši obratu Vaší firmy.
Povídal jsi si skoro hodinu.
Hysterii vyvolávají hlavně ti, kteří potřebují aby klienti rozumně neuvažovali a klidně si za draho koupili něco, co je minimálně zbytečné (viz. SPD typ 1 na bázi varistoru), jakmile klient vystřízliví, je náš, to se musí nechat.
A tvrdím, že diskové pole před úderem blesku neochrání nic.
Tak to jsi asi ještě neslyšel o dopravním letadlu, žádná táhla, spousta elektroniky, všude pole s disky cca 2 zásahy bleskem za rok a od blesku spadne tak jedno za pět let.
Petr M:
Citace: Milan Hudec. 20.08.2011, 20:32
Diskové pole skutečně neochrání SPD kvůli vysoké době své odezvy, řešením je velice nadstandartní pospojení.
(wall) (wall) (wall) (doh) Přepěťovek je přece několik typů. Liší se bleskovým proudem, zapalovacím napětím, rychlostí, ... (zliskat)
1. SPD B na vstupu do objektu - ten je opravdu pomalý
2. SPD C v rozvaděči, ten je na menší energii, ale rychlejší. Spolu s ním působí i indukčnost kabelu (některý SPD mají doporučení např. 15m mezi ty dva stupně). To už je rychlejší.
5. SPD D v racku. Ta už valí hodně rychle.
4. Na vstupu do UPS je další přepěťovka (obvykle 650V varistor). Ve stejné bedně zdroj 12V plný kondíků a akumulátor, který taky chytne případnou špičku. Galvanický oddělení na min. 2,5kV (SDP B pustí tuším 1,5kV)
5. Z 12V (kde už naskočí navíc jenom maximálně 2V) dělá galvanicky oddělená střídač UPSky 230V pro napájení racku.
6. Z 230V se dělají dalším spínaným, galvanicky odděleným zdrojem teprve bere napájení pro disky. 0V z jeho výstupu jde na kostru krytu.
7. Data se připojí pomocí optiky. Tou blesk neteče.
8. Vše od 5 dále se děje v uzemněné stíněné bedně, připojené podle normy na HOP 16kou měděným lanem.
Otázka zní: Kudy se podle vás dostane blesk na desku pl. spoje uvnitř plechové skříně připojené na kostru racku, ze které si HDD bere napájení a která k němu přistupuje?
raj:
Citace
Povídal jsi si skoro hodinu.
A co jsem měl dělat, když jsi na stánku lítal jak hadr na holi ? (a on tam tak smutně koukal ...)
Citace
Tak to jsi asi ještě neslyšel o dopravním letadlu, žádná táhla, spousta elektroniky, všude pole s disky cca 2 zásahy bleskem za rok a od blesku spadne tak jedno za pět let.
Jenže letadlo je Faradayova klec. ;)
Fuk Tomáš:
Citace: Zdenek Rajmont 20.08.2011, 21:07
Jenže letadlo je Faradayova klec. ;)
No a o tom to snad je, ne? Nebo příliš dokonalé ochranné prostředky jsou vůči blesku nefér a neměly by, v rámci transparentní soutěže, být povoleny? :D
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana