Je nutné při bouřce vypínat přívod vody?

<< < (20/27) > >>

Jan Franěk:
Citace: Milan Illek  19.08.2011, 21:23

Když vám dům od blesku neshoří, stačí vyměnit elektroniku...

Ano, to je další riziko při úderu blesku do domu, nebo do vedení k němu vedoucího. Ještě nesmíme opomenout  možnost úrazu, nebo i smrti.

Přijde mi, že mnoho lidí má jako sport právě odmítání čehokoliv co nevymysleli oni sami, natož pokud jim to dokonce někdo chce nařídit. Často se setkávám v praxi s tím, že lidé, než aby něco udělali, raději hledají tisíce argumentů proč to nejde udělat.

V případě přepěťových ochran je to ale možná trošku jiné. Naprostá většina reakcí vyznívá tak, že většina přepěťovky bere jako důležitou ochranu, ale mnoho z nich se jejímu používání brání s tím, že je to ochrana velmi drahá na pořízení, vůči hodnotám které chrání. To je ale dost zavádějící. "Smůlou" všech ochran je to, že se většinou nedovíme, kolikrát nám zachránili krk. Pak si uchlácholeni myslíme, že je vlastně ani nepotřebujeme. Navíc když "Franta" žádnou nemá, nikdy ani neměl a nic se mu nikdy nestalo. To je pro mnoho lidí překvapivě silný argument. Silnější než příklady z praxe, kdy jsou zjištěny po úderech blesků vysoké škody. Jak píše PETR M. Někdy ani nejde tolik o peníze, ale třeba jen "pár fotek "  rodiny, nebo třeba firemní účetnictví.

Ale každý z nás má právo volby zvolit si jestli chceme a do jaké míry sebe a svůj majetek chránit, nebo nechceme.

Fuk Tomáš:
Citace: Rozmahel Vladimír  19.08.2011, 22:49

Vzhledem k miliardovým ziskům distributora bych to neviděl tak zle, jsou to jeho sítě...

Nevím, jestli jsou zisky distributorů miliardové - jejich účetnictví jsem neviděl. To ale není podstatné. Jejich zisky totiž stanovuje ERÚ, a o co víc distributor zaplatí, o to víc od nás vybere.
Myslíte, že osazení přepěťových ochran molochem distributorem, a všude, bude levnější, než osazení jen někde, v režii odběratele? Já bych odhadl, že by to vyšlo 4x dráž, a platit se mi to nechce.

Citace: Martin Novák  19.08.2011, 20:35

Ono, v konecnem dusledku je cena slusnych prepetovek pro cely dum (privod elektriky, anteny, telefon, vnejsi cidla, alarm a spol.) +- stejna, jako cena elektroniky v cele domacnosti...

Asi jak kde. U mne doma konkrétně je to asi 1:10. Ona je totiž citlivá elektronika už skoro ve všem.

Rozmahel Vladimír:
Citace: Fuk Tomáš  19.08.2011, 23:06

...Jejich zisky totiž stanovuje ERÚ, a o co víc distributor zaplatí, o to víc od nás vybere.

To vím velmi dobře.Ceníky jsou zveřejňovány každý rok koncem roku.
Měl jsem na mysli tu "garantovanou" hodnotu 6kV, která se udává jako max. přepětí po síti nn na vstupu do RD. Nikdo to není schopen změřit, jak to vlastně při blesku bylo. Bleskojistky jsou u venkovních sítí na vedení nn pouze v rozvaděči u trafa. Bouchne li dále od trafa jsou pro okolí zbytečné.

raj:
Citace

Vidím ,že trio Ratiborský, Macek, Rajmont má nový cíl
... ještě dodej "Bratrsvo kočičí pracky"... ;)
Ačkoliv pracuji s nejmodernější současnou technikou, jsem v jádru velmi konzervativní člověk. To, že něco používají ve velké míře jiní není pro mne argument o tom, že se jedná o řešení správné a nutné. Během cca 1/2 hodinového rozhovoru s Tvým nudícím se německým šéfem na Vašem stánku na letošním Ampéru i on v klidu přiznal, že kolem přepěťových ochran se strhla hysterie, která má samozřejmě pozitivní vliv na výši obratu Vaší firmy.
Jak správně píše kol. Franěk Citace

"Smůlou" všech ochran je to, že se většinou nedovíme, kolikrát nám zachránili krk.
Možná by mne přesvědčila statistika o celoročním působění takovéto ochrany (pokud existuje). Jinak se jedná o pouhou empirii bez přesvědčivých důkazů. A tvrdím, že diskové pole před úderem blesku neochrání nic.

Citace

Je to půl roku, co kamarádce od přítelkyně klekl disk, na kterým měli nezálohovaný fotky vyrůstajících dětí.
Jen na okraj -  dle mého konzervativníh o jádra, fotka patří na fotopapír, nikoliv na disk. (jsem zvědav, do se bude ukazovat za 100 let v muzeích - CDčka visící na provázku ?

Petr M:
Citace: Zdenek Rajmont  20.08.2011, 09:58

A tvrdím, že diskové pole před úderem blesku neochrání nic.

Jen na okraj -  dle mého konzervativníh o jádra, fotka patří na fotopapír, nikoliv na disk. (jsem zvědav, do se bude ukazovat za 100 let v muzeích - CDčka visící na provázku ?

Žádná ochrana není na 100%. Ale to neznamená, že má člověk rezignovat. Vždycky by se měl hledat kompromis mezi cenou informací a cenou jejich ochrany. Účetnictví malé firmy  se dá pravidelně zálohovat na DVD-RAM a uloží se mimo firmy, třeba u majitele doma. Fotky se dají vypálit na víc médií a bezpečně uložit - kdyby například bratranec přišel o svoje fotky ze svatby, klidně mu mohu půjčit mou kopii jeho CD... Jinak na tom ale bude firma, která má na disku data, na kterých jim visí několik mega - zálohování, firewally, RAID pole, přepěťovky, uložení do LPZ5+ atd.

Co se těch médií týká, vy preferujete fotopapír. Řekl bych, že vzhledem k jeho třídě hořlavosti tam taky nebude moc vysoká odolnost proti úderu blesku v nechráněným objektu (dance).

Jenom bych rád připomenul, že v tomto jsou Vaše preference asi tak důležité, jako v debatě o ženským hrudníku. Co se líbí jednomu, to s druhým ani nehne a naopak. Oba mají svůj názor a svou pravdu, ale ani jeden nemá právo to nutit ostatním...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana