Jaké jsou podmínky položení kabelu pro připojení RD?

(1/3) > >>

Pavel Odjinud:
Moderátor: Nedovedu si představit, že se mě někdo ptá takto: "Připojení se k rozvodné síti - jaké jsou stručně pravidla?". To jste příslušníkem zřejmě jiné (pro mne neznámé) národnosti.

Jaké jsou podmínky položení kabelu pro připojení RD?

Ptám se kvůli sousedům na chatě, kteří vedle nás staví RD.

Ti se napojili na kabel (Středočeská energetika),  co vede k naší rozvodné budce (pardon za moji "terminologii" - prostě takový ten domeček před domem, kde končí kabel energetiky, jsou tam jističe, elektroměry atd. a pak se to rozvádí dál),  rozkopali  asi 40m úsek těsně okolo našeho plotu (tráva) a připojili si to do své rozvodné budky.
To celé aniž nám cokoliv řekli, což se mi nelíbí.

Bohužel aktuálně tam sousedi nejsou, spojení na ně nemám. Bude ale chtít doložit, že je vše OK. Dotaz tedy je, co by k tomu měli doložit.

Musí být na to nějaké územní rozhodnutí nebo stavební povolení?
(na tu pokládku jako takovou)

Pozemek je obecní, takže předpokládám, že by měli mít souhlas obce, ne?

Nevím bohužel ani, zda to kopali oni nebo energetika či zda mají svolení energetiky, ale zde laicky předpokládám, že by mělo být jednak svolení a jednak nějaký projekt napojení se, ne?

Jirka Š. Svejkovský:
Projekt na výstavbu sítí je povinnou součástí jak dokumentace pro stavební povolení (podmínka udělení povolení),  tak prováděcího projektu. K této dokumentaci se v rámci stavebního řízení vyjadřují všichni síťaři, kteří v okolí stavby provozují své sítě.

Vy jako soused máte právo do stavebního řízení také vstoupit a k projektu se vyjádřit. Můžete vznášet námitky proti řešení, které by vás nějak omezovalo ve vašich právech (například příliš vysoký plot, zásah do vašeho pozemku atd). On vás soused před započetím stavby nekontaktoval? Zvláštní.

Na hotovou přípojku musí ke kolaudaci doložit výchozí revizi. Zřejmě jí vyhotoví majitel přípojky (distributor),  pokud se nedohodnou jinak.

Pavel Odjinud:
,

čili i na tuhle drobnou věc je potřebná patřičná dokumentace a pak "Ú-erko"?

Oni samozřejmě projekt mají (na celý RD),  ten jsme viděli a bez problémů z naší strany, ale teď když dostavěli, tak zjistili, že to ta přípojka, kde byli napojeni po celou stavbu (a kterou mají i v projektu) neutáhne a jaksi si to přepojili na tu naši větev. Ve schváleném stavební povolení mají připojení k elektřine jinde.

No a teď je otázka, jestli si na to dodatečně udělali další projekt nebo změnili ten původní; každopádně já o to nevím nic.

Pavel Horský:
Pokud měli sousedé vypracovaný a schválený projekt, kde byla jasně zakreslena přípojka, nemůžou se jen tak bez jakýchkoliv podkladů a povolení připojit na jinou větev. To prostě nejde.
Já bych si to tipnul tak, že to dopadlo přesně podle českých zvyklostí. Elektrikář, který jim tam melouchem dělal elektroinstala ci zjistil, že je něco špatně a dostal obrovský nápad, připojit se na silnější paprsek. To ovšem není možné.
Musí se řídit dle schválené PD, ostatně její součástí by mělo být vyjádření příslušných rozvodných závodů.
To si nechte předložit.

Jirka Š. Svejkovský:
Obávám se, že tn není vaše větev. Pravděpodobně si změnu dohodl s majitelem distribuční sítě. Zákon, který se vás týká, se nazývá Energetický. Pokud máte jakékoliv námitky k postupu vašeho souseda, vznesl bych je nejprve na provozovatele distribuční soustavy, po neúspěchu na stavební úřad. Chcete znát můj názor? Bez šance.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana