Jak se vypořádat s druhým bojlerem v bytě?

(1/6) > >>

Tým Elektrika:
Dva bojlery v jednom bytě
Jak se vypořádat s dalším bojlerem v bytě? Jak zatížit stejnoměrně všechny fáze a nenavyšovat příkon? Trápení každého, kdo se chce vměstnat do konkrétní sazby energetiky efektivně. V daném bytě jsou provozovány dva zásobníkové ohřívače vody (bojlery). První o objemu 80 litrů pro koupelnu. Druhý ohřívač vody pro kuchyni má objem 60 litrů ...
Zdroj: zde...

Jak byste reagovali na tuto související otázku vy?
Jak se vypořádat s druhým bojlerem v bytě?

Jozef BABJAK:
Mne napadlo riešenie s prednostným relé ako prvé, príde mi akosi najprirodzenej šie v danej situácii. Nemám pocit, že by autor prejavil nejakú extrémnu dávku kreativity.

Riešenie s diódami považujem už za zásah do konštrukcie, ak to urobím "v rámci zariadenia, alebo minimálne za nedodržanie inštalačného návodu pripojením na zdroj s inou chrakteristiko u, ak to urobím mimo zariadena. Vyhrievacím špirálam aj nejakému bimetálu to môže byť ukradnuté, ale dnešné ohrievače už majú aj elektroniku.

Zásah do koštrukcie výmenou ohrevného telesa (t.j. s požehnaním výrobcu) by som volil ako posledné možné riešenie.

Aké ďalšie riešenia by ste zvážili vy ostatní? Navýšenie rezervovaného príkonu je tiež riešením, ale je vylúčené definíciou úlohy, ak som to správne pochopil.

Miroslav Minařík:
Citace: Jozef BABJAK  14.07.2011, 10:31

Mne napadlo riešenie s prednostným relé ako prvé, príde mi akosi najprirodzenej šie v danej situácii.

Určitě předností relé (u nás vícekanálové) elegantně vyřeší víc podobných situací než je bojler. Viděl jsem různá řešení kdy se dokonce přepínala i priorita spotřebičů v závislosti na jiných proměnných.

Jozef BABJAK:
Citace: Miroslav Minařík  14.07.2011, 13:01

... různá řešení kdy se dokonce přepínala i priorita spotřebičů v závislosti na jiných proměnných.

Môžete to, prosím, trochu rozviesť? Celkom ma to zaujíma.

Radek Červený:
Připadá mi tento příběh jako jít s kanonem na vrabce. Byt není velký, má nějakou kuchyňku a v té 60 litrový zásobník na TUV. To je kuchyně bytu nebo vývařovny?
Na umytí nádobí by zde stačil 5 ti litrový zásobníček pod linku s ohřevem max. 10 minut a bylo by po starosti.

I když na straně druhé je lepší řešení to s přednostním relé než ten šelmostroj s diodama  :)

Dalším, docela elegantním řešením je použití topnic pro třífázové zapojení a pak je odběr pintlich rozdělen do všech fází. Otázkou zůstává, jak je provedena instalace.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana